Ministerul Energiei analizează fuzionarea CEO cu Hidroelectrica. „Cea mai buna combinație“

0
56

Ministerul Energiei analizează înființarea unei noi companii care să includă Complexul Energetic Oltenia (CEO) și hidrocentralele. Doru Vișan, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, a declarat la ZF Pwer Summit 2019 că un producător care să includă capacități de producție în sistem hidro și pe bază de cărbune este cea mai bună soluție: „Cea mai buna combinație, în opinia mea, este cărbune cu hidro, să se realizeze o companie nouă. Statul să răscumpere acțiunile de la Fondul Proprietatea. Această variantă este la minister în analiză, urmează să se dezbată”.

Hidroelectrica a înregistrat în 2018 un profit net de 1,55 miliarde lei (337 milioane euro), în creștere cu 13,9% față de anul anterior. În schimb, CEO se confruntă cu mari probleme. În urmă cu puțin timp, lucrătorii din cariere s-au aflat în grevă pentru obținerea de majorări salariale. De asemenea, CEO trebuie să se împrumute la bănci pentru a plăti costul certificatelor de carbon fără de care nu pot să funcționeze. Prețul unui certificat a crescut foarte mult anul trecut.

Ajutor de stat pentru CE Oltenia

Doru Vișan a mai precizat că se lucrează la aprobarea unei scheme de ajutor de stat pentru CE Oltenia cu luna aprilie, în cadrul unui program de restructurare. Acesta consideră că sistemul energetic al României nu poate să funcționeze fără termocentralele pe cărbune: „Menținerea cărbunelui și definirea lui este obligatorie. România nu-și poate permite să renunțe la cărbune”.
Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Site de vanzare

Se vinde conținutul si paginiile aferente (twiter si facebook)!
Dreptul de folosință pentru domeniul sgorj.ro ți se va transfera fără cost ca parte integrată din acest acord.

Lasă un răspuns