Cum recunoști alergia la praf și ce măsuri poți lua

0
37

Tusea, nasul înfundat, strănutul sau senzația de mâncărime la nivelul ochilor sunt doar câteva dintre simptomele alergiei la praf. Se estimează că aproximativ 25% din populația lumii se confruntă cu acest tip de alergie, iar majoritatea acarienilor, acele microorganisme care sunt prezente în praf, se află în casele noastre.

Principala problemă a alergiei la praf este că simptomele sunt foarte asemănătoare banalei răceli. Pentru a vedea dacă ești răcită sau te confrunți cu rinita alergica perenă, forma comuna de manifestare a a acestui tip de alergii la praf, fii atentă la toate simptomele. În ciuda celor comune, dacă ai febră, există șanse destul de mici să fie vorba de alergie.

Pe de altă parte, potrivit American College of Allergy, Asthma & Immunology (ACAAI) alergia la praf poate declanșa astmul, în special la copii. Bineînțeles că, dacă cineva se confruntă deja cu astm, o alergie nediagnosticată poate exacerba simptomele.

Ce măsuri poți lua

Soluția pentru alergia la praf pare simplă: să faci curat. Însă, deși curățenia contează, nu este suficient pentru a evita declanșarea simptomelor. Mai jos sunt câteva modalități prin care poți reduce riscul de apariție a alergiei la praf.

Fă curățenie cel puțin o dată pe săptămână

Persoanele care știu că au alergii la praf ar trebui să șteargă praful și să facă curățenie cel puțin o dată pe săptămână, iar dacă timpul îți permite, chiar de cel puțin două ori. Curăță inclusiv în colțurile greu accesibile, acolo se adună cel mai mult praf, căci la primul strănut se va împrăștia peste tot.

Folosește o lavetă umedă pentru a șterge praful

Dacă ștergi praful cu o lavetă uscată, doar îl vei muta dintr-un loc în altul. Umezirea ușoară a lavetei ajută la captarea prafului. Poți folosi apă sau soluții pentru ștergerea suprafețelor. Nu uita să ștergi toate zonele unde se așază praful: mobilă, electrocasnice, cabluri, jucării și pereți (poți folosi un aspirator pentru această sarcină). Totodată, nu uita regula de bază: întotdeauna șterge de sus în jos.

Aspiră suprafețe în mod inteligent

Datul cu aspiratorul este mult mai eficient decât folosirea măturii, însă dacă știi că ești alergică este o idee bună să folosești un aspirator prevăzut cu filtru HEPA: acesta ajută la captarea particulelor de praf mult mai bine decât variantele clasice. În mod ideal, sunt de evitat covoarele, deoarece adăpostesc praful. Dacă totuși nu poți renunța la covoare, este necesară aspirarea lor de cel puțin două ori pe săptămână.

Poartă mască, mănuși și hainele lungi atunci când faci curat

Este săptămâna ta de curățenie? Dacă te confrunți cu rinită alergică, poți evita intensificarea simptomelor purtând o mască medicinală în timp ce aspiri și ștergi praful. De asemenea, dacă ai mâncărimi de la contactul cu particulele de praf, poți opta pentru purtarea unei bluze cu mâneci lungi, a mănușilor și a unor pantaloni lungi. Deoarece aceste haine se vor murdări mai mult ca sigur de praf, imediat după curățenie este recomandat să le speli.

Ieși din casă după ce ai făcut curat (sau continuă să porți masca încă 1-2 ore)

Atunci când faci curățenie, unele particule de praf pot rămâne în aer până la două ore. Cu alte cuvinte, nu fă curățenie înainte de culcare, pentru a evita strănutul și mâncărimile ochilor. Poți face curat dimineața sau după-amiaza, iar după aceea să ieși afară. Aceasta este varianta de preferat față de purtarea măștii în propriul dormitor.

Fă ordine și renunță la lucrurile de care nu ai nevoie

Cu toate că praful se poate așeza oriunde în casa ta, eliminarea lucrurilor pe care nu le mai folosești sau de care nu ai nevoie îți reduce suprafețele pe care le ai de curățat. Pentru o mai bună organizare și reducerea prafului poți depozita jucăriile, jocurile de societate sau animalele de pluș în cutii din plastic.

Spală lenjeria de pat săptămânal

Schimbarea lenjeriei de pat nu se află prea sus pe lista de sarcini casnice, însă este important să o speli cel puțin o dată pe săptămână. Petrecem majoritatea nopții în dormitor, astfel că interacționăm frecvent cu lenjeria care a acumulat acarieni, fecale și alte resturi. Expunerea la acestea poate declanșa destul de ușor un episod alergic. Dacă știi că nu poți spăla lenjeria atât de des, poți opta pentru lenjerii de pat anti-alergeni.

Curăță cu grijă și canapeaua

Dacă știi că praful îți poate da ușor planurile peste cap, este indicat să cureți cu atenție și canapeaua, tapițeria și colțurile. Dacă ai o cuvertură peste canapea, aceasta va trebui scuturată zilnic sau o dată la două zile, iar dacă este din material textil, o poți pune la mașină o dată pe săptămână.

Schimbă periodic filtrele de la aerul condiționat/dezumidificator

Aparatul de aer condiționat și/sau dezumidificatorul filtrează periodic aerul și ajută la „capturarea” particulelor de praf. Dacă nu le cureți și nu le schimbi după intervalul de timp recomandat, praful va reveni din nou în cameră. În mod ideal, filtrele trebuie curățate la fiecare trei luni. Pentru mai multă siguranță, poți apela și la o verificare periodică la fiecare șase luni.

Alergia la praf este o problemă reală și ar trebui să îi acorzi atenția cuvenită. Curățenia periodică, păstrarea ordinii și ștergerea prafului cu o lavetă umedă reprezintă câțiva pași în reducerea simptomelor asociate rinitei alergice.

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu rețeaua Regina Maria




Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.