Cum avem grijă de sănătatea sânilor

0
10

Sănătatea este prima condiție pentru frumusețe, iar sânii noștri nu fac excepție. De aceea, este important să le acordăm o atenție deosebită și să ne prezentăm la medic nu doar atunci când ceva nu pare a fi în regulă, ci și pentru controale regulate.

După 30 de ani, suntem mult mai predispuse la afecțiuni de natură hormonală, pe care este bine să le depistăm și să le tratăm din faza incipientă. După această vârstă, este recomandat să faci anual analize ginecologice și mamografii, pentru a te asigura că totul este în regulă și pentru a remedia cât mai rapid eventualele modificări sau afecțiuni.

După vârsta de 50 de ani, este obligatorie o mamografie anuală, mai ales dacă ai avut în trecut probleme cu sânii sau dacă în familie există antecedente oncologice. Mamografia este o investigație medicală rapidă și nedureroasă, care poate salva vieți. Cu ajutorul mamografiei se poate depista, încă dintr-un stadiu incipient, orice risc de cancer la san.

Prezintă-te la medic atunci când ți se pare că mărimea sau forma sânilor s-au schimbat, dacă simți iritații sau scurgeri neobișnuite care nu sunt asociate cu alăptarea.

Pentru a menține intactă sănătatea sânilor, este important să iei în considerare și câteva lucruri simple și la îndemână.

Practică un sport

Exercițiile fizice regulate au multe beneficii pentru sănătate, printre care se numără și micșorarea nivelului de estrogen din organism. Estrogenul este un hormon în strânsă legătură cu apariția cancerului de sân. Este recomandat să acorzi cel puțin o oră pe săptămână pentru practicarea unui sport. Dacă programul îți permite, ar fi ideal ca 30 minute zilnic să le aloci unor exerciții nu foarte solicitante, dar care să îți păstreze tonusul muscular la nivelul optim.

Alege sutienul potrivit

În general, alegem sutienul după criterii estetice, fără a lua în considerare și alte aspecte. Așa că de multe ori acestea sunt nepotrivite pentru conformația noastră, fie prea strâmte, fie prea largi. Cupa sutienului trebuie să se potrivească perfect formei sânului și nu trebuie să exercite presiune asupra țesutului mamar. Ai grijă la sutienele cu sârme de susținere sau balene, care, după o purtare îndelungată, pot cauza dureri.

Pentru a permite drenajul limfatic corespunzător, este recomandat să petrecem cel puțin jumătate de zi cu sânii liberi, fără sutien.

Ai grijă la greutate

Supraveghează-ți cu atenție greutatea și păstrează un număr echilibrat de kilograme. Fluctuațiile mari de greutate sunt periculoase, pentru că acumularea chiar și a câtorva sute de grame într-un timp scurt mărește riscul de apariție a cancerului de sân. Odată cu vârsta, riscul de îngrășare este mai mare, mai ales dacă ai o predispoziție în acest sens. Adoptă un regim de viață echilibrat, include în dietă cât mai multe alimente neprocesate, naturale, combină armonios aportul de proteine, carbohidrați și fibre pentru a reduce și preveni apariția cancerului de sân.

Redu sau elimină complet consumul de alcool

Pe lângă riscul de îngrășare, alcoolul este o cauză dovedită științific pentru apariția mai multor tipuri de cancer. Băuturile alcoolice conțin etanol, care este descompus de ficat într-o substanță carcinogenă. Procesul de digestie a alcoolului duce la apariția de radicali liberi care afectează ADN-ul și proteinele din corp și determină dezvoltarea cancerului. Alcoolul împiedică absorbția de nutrienți importanți pentru producția și menținerea ADN-ului. În plus, mărește nivelul hormonal, ducând la apariția unor tipuri de cancer sensibile la estrogen, cum sunt cancerul de sân și cel ovarian.

Examinează și monitorizează

Monitorizează durerile sânilor și dacă acestea persistă sau au o intensitate prea mare, consultă un medic specialist. Ține totuși seama, înainte să te îngrijorezi, că sânii sunt influențați de modificările hormonale care apar în cadrul ciclului menstrual. Astfel, în perioada de dinainte de menstruație, sânii se resimt a fi mai grei, pot deveni dureroși și, în general, mai sensibili la atingere.

Sănătatea sânilor este un subiect care trebuie să ne preocupe din ce în ce mai mult, odată cu înaintarea în vârstă. Ascultă sfaturile specialiștilor, urmează o dietă echilibrată, adoptă un stil de viață sănătos și mergi la o consultație cel puțin o dată pe an!

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Besmax




Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.