Cât costă conversia grupurilor energetice de la CEO de pe cărbune pe gaz

0
25

Șapte miliarde de lei ar costa decarbonarea grupurilor energetice de la Complexul Energetic Oltenia (CEO). Compania energetică a comandat efectuarea unui studiu de fezabilitate. Concluziile preliminare arată faptul investițiile în conversia de pe cărbune pe gaze a unor grupuri energetice se ridică la 5,5 miliard, iar în regenerabile la 1,5 miliarde de lei.

Planul de restructurare presupune înlocuirea etapizată a patru grupuri energetice care funcționează pe cărbune, care fi trecute pe gaz, și închiderea a patru cariere de exploatare a cărbunelui.

Conform programului de restructurare, la CET Craiova 2, cele două grupuri energetice actuale de câte 150 MW vor fi închise din anul 2025, urmând să fie înlocuite cu un bloc energetic de 200 MW în cogenerare pe gaze.

La Ișalnița, blocul nr. 8 va fi închis începând cu 2025, iar blocul 7 începând cu 2026, acestea urmând să fie înlocuite cu două grupuri pe gaz, de câte 400 MW fiecare, care vor fi puse în funcțiune în anul anterior celui închiderii celui pe cărbune.

La termocentrala Turceni va fi pus în funcțiune în anul 2024 un grup pe gaz de 400 Mw, iar în următorul an va fi închis un grup energetic pe cărbune cu o putere de 330 MW.

Hidrocentrale și parcuri fotovoltaice

Planul de decarbonizare presupune construcția a două microhidrocentrale, una de 10 MW care să fie amplasată la SE Turceni și una de 2 MW care să fie amplasată la SE Ișalnița. Construcția primeia ar urma să înceapă în 2022, De asemenea, programul mai presupune construirea a trei parcuri fotovoltaice, de 300 MW în total, care ar să fie instalate pe depozitele de zgură și cenușă închise de la termocentralele Rovinari, Turceni și Ișanița. Acestea ar urma să fie finalizate în anul 2025.

Articolul Cât costă conversia grupurilor energetice de la CEO de pe cărbune pe gaz apare prima dată în Impact in Gorj.
Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.