Romanescu așteaptă răspunsul specialiștilor în privința operelor înverzite

0
142

Operele din piatră ale lui Constantin Brâncuși nu sunt puse în pericol, deocamdată, de mușchii și formațiunile vegetale care le-au înverzit aproape complet! Așa a fost informat primarul Marcel Romanescu de către șeful Centrului „Brâncuși”, Doru Strîmbulescu. Autoritățile așteaptă ca o comisie de specialiști să ofere cea mai bună soluție pentru intervenție. Între timp, oficialii din Ministerul Culturii au aflat și ei despre înverzirea operelor.

Primarul Marcel Romanescu a cerut explicații, după ce în presă au apărut imagini cu operele lui Brâncuși pline de vegetație. Edilul vrea ca o comisie să decidă cum și când să se intervină pentru a preveni distrugerea operelor, dar și pentru a evita un nou episod ca cel în care s-a folosit jetul de apă. „S-a stabilit o comisie din specialiști pentru a vedea care este soluția pentru rezolvarea problemelor. A fost informat și Ministerul Culturii, iar reprezentanții INP au fost la Târgu Jiu pentru a vedea la fața locului aceste aspecte. Nu merg pe varianta anterioară, că fiecare dintre noi ne dăm specialiști în toate domeniile. Trebuie ca o comisie de specialiști să găsească cea mai bună soluție. Din discuțiile pe care le-am avut cu domnul Doru Strîmbulescu, mi-a spus că în acest moment nu sunt puse în pericol obiectivele de pe Calea Eroilor. După soluția dată de comisie, urmează să scoatem proiectul la licitație și să realizăm lucrarea”, a explicat primarul.

Întârzie și restaurarea Mausoleului

Probleme sunt și în ceea ce privește un alt monument important al orașului. După ce au reușit să găsească un câștigător al licitației pentru restaurarea Mausoleului Ecaterinei Teodoroiu, edilii s-au trezit acum că nu au diriginte de șantier. „Licitația pentru execuția lucrării a fost adjudecată. Este o firmă din Slatina și s-a semnat deja contractul. Întâmpinăm o problemă în acest moment, pentru că nu reușim să încheiem un contract cu un diriginte de șantier specialist în restaurare în piatră și componente artistice. Am lansat un anunț și la nivel național, iar ieri am cerut sprijinul Ministerului Culturii și Institutului Național al Patrimoniului”, a declarat și viceprimarul Adrian Tudor.

„Să nu își facă program că vor face parastase”

Vicele Tudor le-a răspuns și celor care critică viitoarea intervenție asupra Mausoleului. „Profit de ocazie pentru a anunța specialiștii din Târgu Jiu, cu ghilimelele de rigoare, oameni politici și realizatori de emisiuni, că Mausoleul va fi demontat până la mormânt. Nu o să scoată nimeni trupul Ecaterinei Teodoroiu să-l spele cu vin, deci să nu își facă program în agendă că vor face niște parastase pe acolo”.
Sursa aici

Lasă un răspuns