Restaurarea Mausoleului Ecaterinei Teodoroiu nu poate începe din cauza lipsei de specialiști

0
132

Lucrările la Mausoleul Ecaterinei Teodoriu din Targu Jiu nu pot să înceapă, cu toate că lucrarea a fost câștigată, în urma unei licitații, de către o firmă. Motivul îl reprezintă lipsa unui diriginte de șantier, xcare reabilitat. O firmă de construcţii din judeţul Olt se va ocupa de reabilitarea şi punerea în valoare a Mausoleului. Opera se află în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu. În interiorul monumentului funerar se află osemintele Eroinei de la Jiu. Bugetul pentru reabilitarea monumentului este de peste 700.000 de lei, fondurile fiind alocate de către bugetul local.

„Este licitația adjudecată. În momentul acesta ne trebuie un diriginte de șantier care să fie specializat în astfel de lucrări și cineva care să asigure asistența tehnică pentru obiectiv., Sperăm ca în perioada imediat următoare și aceste lucrări să fie scoase la licitație pentru a fi câștigate de specialiști în aceste monumente. Sunt foarte puțini la nivel național și este foarte greu să acordăm dirigenția unui om care are experiență necesară și a mai făcut așa ceva. Nu discutăm despre o construcție simplă, ci de un monument care are o semnificație deosebit atât pentru noi cât și pentru patrimoniul național“, a spus primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu.

Cruce refăcută

Viceprimarul Adrian Tudor a precizat că a fost solicitat sprijin şi de la Ministerul Culturii pentru a găsi un diriginte de şantier specializat în astfel de restaurări. Viceprimarul municipiului Targu Jiu, Adrian Tudor, a declarat că, deşi există o firmă de restaurare care a câştigat contractul, sunt greutăţi în identificarea unui diriginte de şantier. Este nevoie de un specialist în restaurarea monumentelor din piatră, care să supravegheze lucrările de la Maosoleul Ecaterinei Teodoroiu.
Firma constructoare care a câştigat licitaţia va reface şi o cruce amplasată iniţial lângă operă, ulterior eliminată în perioada comunistă.

Realizat de ucenica lui Brâncuși

Ecaterina Teodoroiu a căzut pe câmpul de luptă la 22 august 1917, la orele 21,15, în fruntea plutonului ce-l comanda. A fost înmormntată în Valea Zăbrăuciorului, pe frontul Mărăşeştilor, în data de 23 august 1917. Osemintele Eroinei au fost aduse la Târgu-Jiu şi îngropate, la 4 iunie 1921, cu onorurile cuvenite. Mausoleul a fost inaugurat în toamna anului 1935 în prezenţa regelui Carol al II-lea. A fost realizat de Miliţa Petraşcu, ucenica lui Constantin Brâncuşi.
Sursa aici

Lasă un răspuns