Planul de restructurare a CEO, trimis Comisiei Europene

0
12

Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia (CEO) va fi transmis Comisiei Europene de către reprezentanții companiei și ai Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin Consiliul Concurenței, arată conducerea CE Oltenia într-un comunicat.

Compania a primit un ajutor de salvare în valoare de 1,2 miliarde lei, urmând să-l ramburseze în termen de cel mult șase luni sau, în cazul în care situația financiară a companiei nu permite acest lucru, să transmită Comisiei Europene un plan de restructurare.

„În acest context, soluția viabilă, singura luată în calcul de conducerea companiei și de către guvern, o reprezintă continuarea activității și, implicit, înaintarea unui plan de restructurare care include un plan de decarbonare ce necesită investiții semnificative în următorii ani. Astfel, CEO va începe un proces de modernizare și dezvoltare a unor capacități noi de producție prin diversificarea resurselor, celor pe bază de cărbune urmând să le fie adăugate soluții mai puțin sau deloc poluante precum unități de producție pe bază de gaze naturale și parcuri fotovoltaice. Toate aceste investiții noi sunt prevăzute în Planul de decarbonare care se va desfășura pe perioada 2021 – 2026 și se ridică la suma de cca 7 miliarde lei”, se arată într-un comunicat de presă compania.

„O ajustare a personalului“

Planul de restructurare și decarbonare prevede închiderea etapizată a unor capacități de producție și exploatări miniere, fiind prevăzute investiții în unități noi de producție sau conversia celor existente de pe cărbune pe gaz, cu o capacitate instalată cumulată de cca 2.000 MW. Se prevede construcția a opt parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari și Ișalnița cu o capacitate instalată totală de cca 700 MW; reabilitarea/retehnologizarea și modernizarea microhidrocentralei de la Turceni cu o capacitate instalată de 10 MW; dezvoltarea de capacități noi pe gaze naturale cu o capacitate instalată totală de cca 1.300 MW, la Turceni, Craiova și Ișalnița.

„Prin restructurare va crește impactul direct și indirect pe care CEO îl are în economia locală. Impactul direct va fi de cca 1,5 miliarde lei, prin contribuția la bugetul de stat, bugetul local și fondul de mediu și indirect, prin păstrarea colaborării cu alți angajatori din regiune, prin asigurarea de noi locuri de muncă pentru agenții economici locali și prin dezvoltarea de noi activități în cadrul societăților prestatoare de servicii, pe întreaga perioadă a derulării acestor investiții, dar și prin punerea în funcțiune a noilor capacități.

Pe durata procesului de tranziție, pe măsură ce se vor optimiza capacitățile de producție, va avea loc o recalibrare a costurilor care va conduce la o ajustare a personalului la noul model de afacere. Aceasta este o condiție pentru aprobarea planului de restructurare de către Comisia Europeană și intenția este să fie îndeplinită cu un impact social minim. Din acest motiv, ajustarea numărului de salariați se va obține majoritar în mod natural, prin pensionare, precum și prin reconversie profesională și disponibilizare voluntară”, se precizează în comunicatul de presă.

Sursa de finanțare a investițiilor

Finanțarea investițiilor va fi realizată atât din surse proprii, cât și din surse bugetare, precum și din fonduri europene.

„La finalul procesului de restructurare și decarbonare, Complexul Energetic Oltenia va beneficia de un mix energetic – cărbune, gaze naturale, surse nepoluante – care îi va asigura viabilitatea, transformând-o într-o companie modernă, mai puțin poluantă (emisia specifică de CO2 va fi redusă cu aproximativ 38%), care va putea susține în continuare economia locală și națională. Complexul Energetic Oltenia este o companie strategică a sistemului energetic național și un producător de care România are nevoie pe termen scurt, mediu și lung. CEO deține o cotă de piață de aproximativ 20%, având un rol crucial în asigurarea continuității în alimentarea cu energie electrică a României. Din acest motiv sunt necesare dezvoltarea și modernizarea capacităților de producție și accesul la resurse noi, mai puțin poluante, pentru a-și putea continua activitatea în condiții optime și cu respectarea normelor de mediu existente”, au transmis reprezentanții CEO.

Articolul Planul de restructurare a CEO, trimis Comisiei Europene apare prima dată în Impact in Gorj.
Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.