Nu au vrut să părăsească spitalul pentru a acorda primul ajutor. Povestea unei adolescente vă lasă fără cuvinte

0
122

Cadrele medicale din Gorj sunt din nou acuzate de indiferenţă. Petruţa Dodenci, o adolescentă din municipiul Târgu Jiu, a povestit pe pagina sa de socializare o întâmplare care îi pune într-o lumină proastă pe medicii din Târgu Jiu. Aceasta a găsit un om lovit pe stradă, vis-a-vis de UPU. Speriată, a mers în spital pentru a cere ajutorul, însă, conform spuselor acesteia, a fost tratată cu indiferenţă şi scoasă pe uşa unităţii spitaliceşti. Angajatele din spital i-au spus să sune la 112, pentru a prelua victima din stradă, deoarece nu pot părăsi incinta.

Fata mergea la cumpărături împreună cu mama ei. S-au oprit din drum, deoarece un bărbat trecut de 50 de ani, căzut pe trotuar, le-a cerut ajutorul. ,,Traversam părculeţul din faţa spitalului de pe Tudor, UPU cum este ştiut. Întins pe jos după gardul viu, cu faţa în sus, un om pe la 50-60 de ani, cu părul alb-gri şi ochii plânși. Ne-am apropiat de dansul şi am observat că era desculţ, lovit la genunchi, bărbie, coate. L-am întrebat cum îl cheamă şi mi-a răspuns, aşadar omul era conştient. Avea sânge pe pantaloni şi era foarte roşu la faţă. Susţinea că a fost bătut şi, plângând, mi-a zis: >. Se vedea clar că omul nu era bine, aşa că i-am zis mamei să se ducă după ajutoare că stau eu cu omul. A mai venit langa noi un domn intre doua varste, apoi alte doua femei, mamă şi fiică. Dar tot aşa de bine, alte 10-12 persoane au trecut nepăsătoare pe lângă noi… Nu ştiam ce era de făcut, mama a rămas cu el, iar eu am traversat repede la spital, într-o uşoară disperare, aproape tremurând fiindcă nu mai trecusem prin aşa ceva. M-am dus direct la parter, la urgenţe şi m-am adresat unui domn (nu am idee ce post ocupa), căruia am încercat să-i explic ce se întâmplă, iar acesta m-a trimis într-o sală alăturată, unde erau 3 doamne, posibil asistente medicale. Le-am spus repede cum stau lucrurile, în ideea de a câştiga timp, dar nici măcar nu s-au ridicat de pe scaune! Stăteau jos, spunându-mi calm, rece şi dezinteresat că nu au ce să facă, că nu au voie să părăsească incinta spitalului şi, dacă vreau să-l ajut, să-l aducem noi la ele. Le-am spus că nu se poate ridica, că nici noi nu-l putem ridica, că nu stim ce fel de traumatism are… Fără rezultat! Ştiu că am spus la un moment dat: > Nu pot descrie tot ce am simţit atunci, de la disperare la furie. Adică, omul era ranit peste drum de spital, iar dânsele nici nu s-au sinchisit să se ridice de pe scaune? Îmi amintesc cum am spus: >”, a spus adolescenta.

Într-un final, acestea i-au zis să sune la 112. ,,Mi-au spus să sun la 112 ca să trimită ambulanţa. Am crezut ca nu aud bine. Cum să sun la 112 când eu mă aflu deja în spital? Vă auziţi? Şi, până să realizez ce se-ntâmplă, un angajat din sptal era în spatele meu şi mi-a făcut semn să ies din sală. Nu-mi mai amintesc bine fiecare secundă care a urmat, ştiu doar că am ajuns afară şi că n-am ieşit chiar de bună-voie. Probabil să-mi fi scăpat şi vreun >, care s-a cam auzit. Aşadar, am traversat strada şi m-am întors la om. Mama a sunat la 112. Nu exagerez: cel puţin 5-6 minute au ţinut-o la telefon să o întrebe o mie de lucruri, în loc să ceară adresa şi să vină direct acolo. Apoi au urmat alte 10-15 minute de aşteptare căci atât i-a luat ambulanţei să vină”, a mai povestit Petruţa pe pagina sa de socializare.

La faţa locului a ajuns şi un echipaj de poliţie. ,, Una peste alta, lucrurile nu au fost atât de grave încât să conteze pentru viaţa sărmanului om timpul pe care l-am pierdut la UPU. Era epileptic şi făcuse o criză, poate fusese şi bătut. Dar acesta a fost un sfârşit bun pentru aşa situaţie. Dacă ar fi fost altceva şi altfel? Un infarct miocardic, orice mai grav? Cum să nu mişti un deget când auzi aşa ceva? Sau cum să treci pe lângă, atât de nepăsător, când ştii că poţi ajuta? Cum? Halal sistem! Şi ne mai întrebăm de ce medicii tineri, entuziaşti, aleg alte tări ca să-şi facă datoria?”, a spus adolescenta.

Reamintim faptul că în urmă cu foarte puţin timp, un bărbat şi-a pierdut viaţa după ce medicul de gardă din Spitalul Rovinari a refuzat să traverseze strada pentru a-i veni în ajutor. Gestul acesteia a fost criticat dur.
Sursa aici

Lasă un răspuns