Niciun oficial nu a venit la Hobița de ziua de naștere a lui Brâncuși

0
39

Oficialitățile care conduc instituțiile de cultură nu au venit de ziua de naștere a marelui sculptor Constantin Brâncuși, în locul în care s-a născut părintele sculpturii moderne. Casa Memorială de la Hobița, satul natal, a fost vizitată pe 19 februarie, când s-au împlinit 144 de ani de a nașterea lui Brâncuși doar de către trei turiști. Primarul localității Peștișani, Cosmin Pigui, se declarară dezgustat de lipsa de interes arătată față de locul de naștere al marelui sculptor: „Comuna Peștișani a sărbătorit Ziua Națională Constantin Brâncuși în cadrul liceului din localitate. Au fost derulate o serie de manifestări și a debutat și un concurs care se va încheia în martie, atunci când se marchează moartea sculptorului. În rest, nimeni dintre oficialitățile țării sau ale județului nu au călcat în satul în care s-a născut Brâncuși“.

Casa părintească va fi scoasă de pe lista monumentelor istorice

Casa Memorială „Constantin Brâncuși“, care se află chiar pe locul în care s-a născut marele sculptor aparține Muzeului Județean Gorj, conducerea Primăriei Peștișani dorește să o preia în patrimoniul localității: „Am reluat demersurile pentru a fi transferată gratuit în patrimoniu comunei Peștișani. Sper ca luna viitoare să se înfăptuiască acest lucru“.

În ceea ce privește casa părintească, aflată la 200 de metri distanță de casa muzeu, aceasta va fi declasificată de Primăria Peștișani de pe lista monumentelor istoric, pentru a se putea interveni. „Am făcut ceea ce ținea de primărie și am introdus-o în domeniul public privat al comunei Peștișani. Casa s-a dăâmat pentru că vreme de 20 de ani nicio instituție din țara asta nu a fost interesată de acest monument istoric. Avem nevoie de casa muzeu finaliza proiectul propus de salvare a ceea ce a mai rămas din casa în care a locuit Constantin Brâncuși“, a mai spus primarul Cosmin Pigui.
Sursa aici

Anunțuri publicitare

Lasă un răspuns