Investitorii chinezi negociază la Târgu Jiu construirea unui grup energetic de 600 MW la Rovinari

0
90

Reprezentanții companiei „China Huadian Group – CHD, din China, au venit, ieri, la sediul Complexului Energetic Oltenia (CEO) și negociază construirea la termocentrala Rovinari a unui nou grup energetic cu o capacitate de 600 MW. Noul grup va fi modern şi va respecta toate cerinţele legate de poluarea mediului. Acesta va funcţiona cu cărbunele livrat de către CEO.

Investitorii chinezi discută finalizarea contractelor de Superficie şi Servitute, precum şi cel de Furnizare de cărbunele, după care urmează înfiinţarea societăţii de implementare. Negocierile au început în anul 2012, dar au fost întrerupte în 2016. Discuţiile au fost reluate la finalul anului trecut. Investiţia de la Rovinari se va ridica la aproximativ un miliard de euro. Președintele Comisiei de negociere este Sorinel Boza, managerul CEO.

Cantitatea de cărbune necesară, prinsă în strategia de Dezvoltare a CEO

Secretatul de stat din Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu, a spus că pe perioada de execuţie a grupului energetic vor fi înfiinţate aproximativ 4.000 de locuri de muncă. O problemă o reprezintă asigurarea cărbunelui necesar, pentru că în momentul de faţă sunt probleme cu alimentarea grupurilor existente în cadrul CEO. „Avem în faţa noastră trei lucruri foarte importante: negocierea acordului acţionarilor, care s-a petrecut la Bucureşti, la Ministerul Energiei în perioada 23 – 30 ianuarie. Urmează negocieri, începând de astăzi, pe contractul de furnizare de cărbune şi contractul de Superficie, Servitute şi Uz. Suntem la trei condiţii suspensive de a demara procedura de punere în aplicare a unui obiectiv extrem de important. (…) Pe perioada în care am lucrat la Strategia Energetică am ţinut legătura cu colegii de la Complexul Energetic Oltenia. Mai mult decât atât, CEO a avut doi reprezentanţi care au făcut parte din grupul de lucru care s-a ocupat de actualizarea strategiei energetice. Recent a fost aprobat de către Ministerul Energiei Strategia de Dezvoltare a Complexului Energetic Oltenia în care este prevăzută foarte clar această cantitate de cărbune pe care Complexul Energetic Oltenia ar urma, odată cu intrarea în funcţiune a acestui grup, să o livreze companiei producătoare de cărbune“, a declarat Andrei Maioreanu.

CEO trebuie să asigure peste cinci milioane de tone de cărbune

CEO trebuie să furnizeze anual cinci milioane de tone de lignit pentru funcționarea noului grup energetic. „Avem resurse, avem lignit în bazinul Oltenia. Avem posibilitatea, după atâția ani, să punem în operă un grup energetic important. Gorjul este pe harta lumii, Am participat la Summit-ul 16+1 de la Budapesta, unde am făcut parte din delegația română, care s-a întâlnit cu delegația Republicii Populare Chineze. Subiectul pe care l-am prezentat a fost legat de grupul de 600 MW. A fost subiect de discuție între cele două delegații“, a mai spus Andrei Maioreanu. Compania chineză are o putere instalată de 147.790 MW şi produce energie în mai multe continente. Anul trecut, a produs 555.9 bilioane KWh.
Sursa aici

Anunțuri publicitare

Lasă un răspuns