DECIZIE de ULTIMĂ ORĂ! Oficial al Ministerului Energiei: Voi INTERZICE vânzarea de cărbune la CE Oltenia. Cu o excepţie!

0
154

Până azi, zeci de firme private au fost abonate la cărbunele carierelor din CE Oltenia, fiind o afacere extrem de bănoasă. De exemplu, CEO vinde tona de lignit cu 110 lei iar terţii revând cu un preţ de aproape trei ori mai mare.

În carierele CE Oltenia încă nu s-a dat alarma deși riscul de a produce doar jumătate din cantitatea de cărbune prognozată este destul de mare. Cu alte cuvinte, la iarnă, CEO nu va mai putea asigura Sistemul Energetic Naţional, cu energia pe cărbune necesară bunei funcţionări. Și asta, pentru că stocurile de cărbune ale companiei sunt la cota de jos. „Suntem la limită cu stocurile de cărbune. Există riscul să producem la jumătate din cât este necesar. Reducerile de bugete, pe fiecare capirtol, au avut și ele rolul lor. Există posibilitatea ca SEN să aibă probleme, chiar dacă energia ţării nu depinde numai de CEO. CE Oltenia este baza pentru că indiferent de vreme, noi producem”, a spus liderul sindical Adrian Marciuc.

„Nu am fost înștiinţat”

În această situaţie, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vișan, a declarat că va lua măsuri imediate: „Aceste vânzări de cărbune s-au realizat prin decizia Directoratului… Dar, analizezle arată o cantitate de cărbune de 600.00 – 700.000 de tone, ceea ce este absolut insuficient. Trebuie să luăm măsuri de organizare. S-a promovat unul din actele normative, Roșia, săptămâna viitoare urmează și Jilţ. Nu am fost înștiinţat de vânzările de cărbune către terţi, nu știam de această decizie. Luni (azi, n.red.), voi verifica și voi interzice vânzarea la terţi. Trebuie spus că vânzarea cărbunelui este o afacere pentru CE Oltenia, dar nu în situaţia de faţă. Dacă vând de la Husnicioara unde avem un surplus de producţie și pun probleme de transport la maxim o navetă, două, pe relaţia Husnicioara – Turceni –Ișalniţa – Craiova, e ok. Acolo mai videm cărbune destul de avantajos, la Colterm Timișoara, în contextul în care nu vom trimite oamenii acasă. Dar, dacă vânzarea cărbunelui are loc de la carierele care aprovizionează termocentralele CEO, cu excepţia Husnicioara, o să interzic lucrul acesta. Dacă se concretizează la Husnicioara, e o afacere”, a mai spus ieri, pentru igj.ro, ofcialul de la Energie.

Decizia CEO

Reprezentanţii CE Oltenia declară că vânzarea de cărbune către terţi s-a oprit… de azi. Decizia vine în contextul unui scandal uriaș, în care lideri sindicali și oameni din presă sunt acuzaţi că fac afaceri cu cărbunele CEO. „Sunt peste 30 de firme care cumpără cărbune de la CEO. De la carierele Lupoaia, Peșteana,Roșia, etc.
Situaţia se va schimba de mâine (azi, n.red.) fiindcă Directoratul a luat decizia sistării comercializării lignitului către terţi, pe o periooadă nedeterminată. Pe de altă parte, trebuie avută în vedere și cota de cărbune pentru salariaţi. Angajaţii au dreptul legal, prin contractul colectiv de muncă, să cumpere la preţ de producător cărbune în catitate de 10 tone”. Cel puţin până azi, situaţia este de clară: în ciuda stocurilor insuficiente, CEO a vândut sute de tone de cărbune către terţi, deși semnalele unui posibil risc cu privire la o producţie precară era dat încă din februarie. De asemenea, pe site-ul companiei există și acum anunţul de vânzare de lignit în condiţii avantajoase.
Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.