Coronavirusul a redus cererea de energie electrică

0
42

Consumul de energe electrică al clienţilor industriali a scăzut dramatic în ultima săptămână, potrivit unor informaţii transmise de CEZ. Compania estimează scăderi şi în următoarea perioadă.

120 de consumatori mari din zona deservită de CEZ au trimis informări legate de diminuarea consumului de energie electrică, iar o parte dintre aceştia au anunţat că îşi vor înceta definitiv activitatea de la 1 aprilie.

6.000 de consumatori comerciali mici şi de institituţii din zona deservită de CEZ îşi vor diminua până aproape de minimum consumul.

Consumul mediu zilnic din zona de reţea a a operatorului a scăzut cu 867 MWh, în utlima săptămână, faţă de săptămâna anterioară.

Consumul pe înaltă tensiune, cea la care sunt alimentaţi consumatorii mari, a scăzut cu 40%.

Odata cu instituirea stării de urgență la nivel național, am primit o serie de solicitări de modificare de consum din partea unui număr de aproximativ 120 de clienți mari. O parte dintre aceștia ne-au adus la cunoștință faptul că își vor înceta activitatea definitiv, începând cu 01 aprilie 2020.

Lista business-urilor afectate de situația epidemiologică curentă, de ordonanțele militare și/sau decretele emise include și clienții mici și mijlocii. Impactul asupra acestora din urmă este unul direct. Minim 6000 de companii și unități de învățământ (hoteluri, restaurante, școli, etc) vor reduce consumul la minimum.

Se estimează că și alte categorii de companii își vor reduce drastic activitatea și implicit consumul de energie electrică/ gaze naturale în perioada următoare, ca urmare a măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

Distribuție Energie Oltenia asigură distribuția energiei electrice pentru 1,4 milioane de consumatori din județele Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea, distribuind circa 6,8TWh anual, către:

  • 160 de locuri de consum racordate la rețeaua de înaltă tensiune (IT);
  • 580 de locuri de consum racordate la rețeaua de medie tensiune (MT);
  • 458.000 de locuri de consum racordate rețeaua de joasă tensiune (JT).

Analizând cele două intervale menționate, 06 – 15 martie, respectiv 16 – 25 martie 2020, consumul de energie medie zilnică a scăzut de la 21,203 MWh la 20,336 MWh.

Fiecare țară din Europa a înregistrat o scădere a cererii de energie electrică cu 2-7% săptămânal, România pierzând 5% în ultima săptămână, încheiată pe 22 martie, potrivit Ember Research. Italia, Spania și Franța au suferit un impact dublu față de alte țări. Cererea de electricitate din Marea Britanie a fost cel mai puțin afectată, până în prezent.

În Italia, deși căderea săptămânală a fost de 12%, a existat deja un impact de 8% în săptămâna precedentă, ceea ce implică un impact total de 20% în ultimele 2 săptămâni. În plus, Italia a impus o măsură de blocaj suplimentară, ceea ce înseamnă că și mai multe industrii și servicii se vor opri, iar impactul asupra cererii de energie electrică ar putea chiar să depășească 20%. Vinerea trecută, utilitatea italiană A2A a declarat că pandemia a fost responsabilă pentru o scădere de 15% a cererii de energie electrică pe întreg teritoriul Italiei și că scăderea a fost de până la 25% în regiunile nordice ale țării.

În Spania, impactul săptămânal a fost de 10% asupra cererii de energie electrică, dar joi s-a înregistrat cea mai mare scădere la 16%. În Franța, datele ENTSO-E s-au oprit miercuri, așa că putem observa căderi de 10-13% doar de luni până miercuri.

Cererea de energie electrică din Germania a scăzut până la 6% până vineri, deoarece mai multe industrii s-au închis de-a lungul săptămânii (nu au fost raportate încă date pentru weekend de către ENTSO-E). Marea Britanie a înregistrat unul dintre cele mai mici impacturi până în prezent. Fiecare țară a înregistrat un anumit impact – de exemplu, Polonia a înregistrat scăderi de aproximativ 5% de luni până vineri.




Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.