CE Oltenia, adus la sapă de lemn!

0
197

Problemele privind mediul înconjurător, poluarea, conformarea la condiţionalităţile de mediu ajung să producă pagube producătorilor clasici de energie electrică, este concluzia celor de la Focus Energetic.ro.

Publicația relatează într-un material amplu cum suntafectați producătorii clasici de energie, în mod special termocentralele pe cărbune. Astfel, dintre producătorii de energie, cei mai afectaţi sunt cei ce utilizează cărbunele ca materie primă. Iar dintre aceştia, doar Complexul Energeti (CE) Oltenia (CEO) şi aceasta pentru că al doilea complex energetic de cărbune, cel de la Hunedoara, nu se conformează.

„Poluatorul plătește”

Focus Energetic: Reamintim, pentru a limita emisiile de gaze cu efect de seră, care determină schimbările climatice pe care le resimţim cu toţii, legislaţia europeană şi naţională prevăd anumite norme ce trebuie respectate. Pe principiul „poluatorul plăteşte”, cei mai mari poluatori, pe lângă că trebuie să-şi reducă emisiile poluante, trebuie să achitiţioneze şi certificate de emisii (CO2). Uniunea Europeană a introdus, prin Directiva 2003/87, o schemă de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, un mecanism de reducere a emsiilor, care se bazează pe principiul „limitare – tranzacţionare” (EU ETS – Emissions Trading System al UE).

Un certificat pentru fiecare megawatt produs

Acelaşi mecanism introduce certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (EUA – European Union Allowance), un titlul care conferă unei instalaţii dreptul de a emite o tonă de CO2 echivalent. Potrivit legislaţiei în vigoare, o termocentrală pe cărbune trebuie să achiziţioneze un certificat CO2 pentru fiecare megawatt de energie produs.

Schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii Europene (EU ETS) s-a aplicat în prima fază pentru perioada 1 ianuarie 2005 – 31 decembrie 2007, iar a doua fază în perioada 2008 – 2012, corespunzând primei perioade de angajament a Protocolului de la Kyoto. România participă la schema Uniunii Europene de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră de la data aderării la Uniunea Europeană (1 ianuarie 2007). Cea de-a treia etapă a schemei EU ETS are o durată de opt ani, în intervalul 1 ianuarie 2013 – 31 decembrie 2020.

Cât trebuie să plătească CEO

Dacă, la început, un certificat CO2 se tranzacţiona la preţuri de circa 2 – 3 euro, astăzi preţul unui certificat a depăşit 18 euro! De exemplu, pe 21 august, pe piaţa primară a bursei “EEX“ de la Leipzig, un certificat EUA se tranzacţiona cu 18,55 euro. La o producţie de circa 2.000 MWh în fiecare oră, CE Oltenia are de plătit, zilnic, aproape un million de euro (890.400 euro)! Fix acum un an, pe aceeaşi piaţă, un certificat de tranzacţiona cu 5,81 euro! Astfel, la o producţie tot de 2.000 MWh/h, CE Oltenia plătea, anul trecut, circa 280.000 euro. CEO plăteşte, astăzi, cu peste 600.000 de euro, zilnic, mai mult decât anul trecut!

În acest an, până acum, CE Oltenia a produs circa 9 TWh de energie electrică (9.000.000 MWh). La începutul anului, preţul unui certificat CO2 era de aproape 8 euro, pentru ca în februarie să ajungă la 9 euro, în martie – 10 euro, în aprilie – 12 euro, în mai – 13 euro, în iunie – 15 euro, în iulie – 15 euro, iar în august – 18 euro. Şi nu dă semne că s-ar opri! La un calcul absolut aproximativ şi la o producţie de 1,1 TWh pe lună, CE Oltenia ar trebui să plătească, pentru luna ianuarie, 8,8 milioane euro pentru certificatele CO2, pentru februarie – 9,9 milioane euro, pentru martie – 11 milioane euro, pentru aprilie – 13,2 milioane euro, pentru mai – 14,3 milioane euro, pentru iunie – 16,5 milioane euro, pentru iulie – 16,5 milioane euro, iar pentru august – 19,8 milioane euro, în total 110 milioane euro! Şi asta doar pentru 8 luni din an, când preţurile au fost mai mici!

Cu cât produce mai mult, cu atât plătește mai mult

Astfel, CE Oltenia, cu cât produce mai mult, cu atât plăteşte mai mult! În plus, potrivit datelor prezentate de reprezentanţii companiei, CE Oltenia a vândut aproape jumătate din energia pe care o produce în anul 2018 la un preţ mediu de 225 lei/MWh. Dacă, din acest preţ scădem costul certificatului CO2, pentru CE Oltenia mai rămân doar aproape 142 lei/MWh. Sub costul de producţie, de circa 180 lei/MWh!

De remarcat, termocentralele trebuie să facă şi investiţii pentru conformarea la condiţionalităţile de mediu, astfel încât să atingă parametrii prevăzuţi de legislaţie. Astfel, acestea pot produce şi cumpăra certificate CO2 doar dacă ating aceşti parametri. CE Oltenia, de exemplu, a investit peste un miliarde de euro în proiecte de mediu.




Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.