Carierele din zona Rovinari, la un pas de blocaj

0
8

Carierele care aprovizionează cu cărbune termocentrala Rovinari sunt în pericol de a intra într-un blocaj din cauza lipsei fronturilor de lucru. Această situație a apărut pentru că în ultimii ani nu s-au mai făcut exproprieri.

Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), a declarat la emisiunea „Gorjul, la raport“, de la Radio Impact, că a purtat o discuție cu președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia pe această temă și a fost asigurat că vor fi emise hotărâri de guvern: „Exproprierile nu prea s-au făcut în bazinul minier Rovinari în ultimii ani. Sper ca în perioada următoare să înceapă să fie rezolvate din aceste probleme. Chiar am avut o discuție cu președintele Directoratului CEO cu privire la aceste probleme și a spus că pentru cariera Tismana urmează ca în această săptămână să fie emisă o hotărâre de guvern de scoatere din fondul forestier a unei suprafețe de aproximativ zece hectare de teren. Ar fi un prim pas, dar nu suficient. Urmează ca același lucru să se întâmple și cu scoaterea din fondul forestier și de la cariera Roșia și Pinoasa. La cariera Roșia există o problemă care ar urma să fie rezolvată în luna august, și anume emiterea acordului de mediu, după care urmează să fie făcute scoaterile din fondul forestier. Să sperăm că va fi respectat acest calendar și că lucrurile vor intra în cât de cât în normalitate“.

„Suntem într-o situație critică“

Situația carierelor din zona Rovinari nu va fi remediată imediat după ce suprafețele de teren necesare vor fi puse la dispoziție: „Asta nu înseamnă că imediat după ce vor fi scoase acele suprafețe din fondul forestier vom ajunge să dăm și cantitatea necesară de cărbune pentru Sucursale Electrocentrale Rovinari. Este clar că va mai dura până când o să ajungem la o situație de aproximativă normalitate“, a mai precizat Gabriel Căldărușe.

Acesta a recunoscut că situația este critică în momentul de față și poate să afecteze producția de energie electrică: „Trebuie făcut tot ce este posibil pentru a debloca fondurile de lucru. Suntem într-o situație critică, sensibilă, dar trebuie să vedem ce facem de acum încolo să ajungem într-o situație de normalitate să nu mai discutăm de astfel de probleme“.

Articolul Carierele din zona Rovinari, la un pas de blocaj apare prima dată în Impact in Gorj.
Sursa aici

Lasă un răspuns