Virgil Musta: „Respectați cele trei reguli simple care vă pot feri de COVID-19!”

0
15

Virgil Musta, șeful de secție al Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, a postat recent pe rețelele de socializare un mesaj prin care reamintește măsurile simple care ne pot salva pe noi și pe cei din jurul nostru de virusul pandemic.

Medicul s-a arătat dezamăgit că multă lume nu a reușit să înțeleagă cât de periculos este acest virus.

„Respectați 3 măsuri simple, vă rog! Pentru cei dintre dumneavoastră care nu au legătură directă cu sistemul medical sau nu au trecut personal prin experiența COVID și poate nici nu cunosc persoane care să se fi îmbolnăvit de COVID-19, probabil e mai greu de crezut acum pericolul care încă ne paște.

Chiar dacă la nivel mondial tocmai s-au depășit 10.000.000 de persoane contaminate oficial (probabil de încă de 10 ori în realitate, adică 100 de milioane de oameni) și 500.000 de persoane decedate care au avut și COVID-19, chiar dacă am avut la începutul pandemiei experiențele concrete ale Italiei, Spaniei și a altor țări importante unde oamenii mureau că nu mai aveau loc în spitale, chiar dacă acum centrul pandemiei este în Brazilia și India, unde se înregistrează peste 10.000 de cazuri pe zi, chiar dacă SUA tocmai a depășit 2,5 milioane de cazuri, chiar dacă în Europa a reînceput creșterea alarmantă a numărului de persoane infectate în mai multe țări, printre care Bulgaria, Serbia, Cehia, chiar dacă la noi în țară în ultimile zile avem un numar de persoane contaminate asemănător cu cel de la vârful pandemiei și crește numărul celor internați la ATI, chiar dacă există numeroase mărturii directe fie ale persoanelor care au trecut prin forme severe ale bolii, fie mărturii ale medicilor care se confruntă direct cu evoluția imprevizibilă a bolii, tot nu este de ajuns pentru ca unii să înțeleagă că este esențial să respectăm în continuare trei măsuri simple, dar care ne pot salva pe noi sau pe cei din jurul nostru care poate nu sunt atât de norocoși încât să facă doar forme ușoare de:

  1. să evităm locurile aglomerate
  2. să purtăm masca în spațiile închise
  3. să ne spălăm des mâinile”, a scris medicul Musta, în postarea făcută pe grupul City Doctors, pe Facebook.

Apoi, medicul a subliniat pericolul la care putem fi expuși în cazul în care cădem în capcana legate de noul coronavirus venite din surse de informare nesigure.

Citeşte şi: Epidemia de COVID-19 din România: Bilanțul oficial al persoanelor decedate

„Datoria mea de medic este împărțită în două direcții. Una dintre ele o reprezintă tratarea pacienților atunci când ajung la spital, iar pentru asta am încercat și încerc în continuare să folosesc cele mai potrivite metode în spitalul unde lucrez, fiind într-un continuu proces de studiere și adaptare împreună cu specialiștii din România și din lume.

Cealaltă direcție, poate chiar mai importantă, este aceea de a spune oamenilor cum să se ferească, cum să nu se îmbolnăvească. Acesta este și motivul pentru care am insistat pe toată durata de până acum a pandemiei și voi insista și în continuare să comunic cum pot eu mai bine tot ce cred că v-ar ajuta să nu luați acest virus, voi sau persoane dragi vouă, care poate nu vor face doar forme ușoare.

Am văzut și am tratat până acum împreună cu colegii mei multe cazuri, de la cele mai ușoare, până la forme severe, am vazut oameni luptâdu-se din greu cu boala, deci nu vorbesc din auzite, amenințarea este cât se poate de reală și este esențial să controlăm evoluția pandemiei în fiecare zonă a țării, în mod specific.

Am datoria să vă atrag atenția asupra pericolelor care ne așteaptă, asupra capcanelor în care puteți cădea dacă nu vă informați din surse sigure, dacă dați crezare zvonurilor și nu acționați responsabil.

Citeşte şi: Virgil Musta: „Al doilea val de COVID-19 va fi la o săptămână după relaxare. Transmiterea virusului va fi comunitară”

Evaluați-vă corect riscurile, respectati regulile și măsurile de precauție și vegheați ca și alții să le respecte, nu călătoriți în zone roșii cu multe îmbolnăviri, evitați zonele aglomerate. Cu toții ne dorim să putem petrece aceasta vară liniștiți. Toți merităm reîntoarcerea la normalitate, la libertate, dar în contextul actual aceasta se poate realiza numai treptat, cu respectarea regulilor de catre toți. Nu există zone ale țării cu români mai buni sau mai răi, însă există acum anumite focare (nu doar în România), care trebuie rapid izolate și corect gestionate.

Este o responsabilitate comună, atât a fiecăruia dintre noi, cât și a autorităților statului, pentru ca pandemia sa nu se extinda si să fie ținută sub control.

Știu că este plictisitor să vorbim despre acest subiec-t pe o perioadă atât de lungă, mai ales acum când după izolare oamenii își doresc libertate, dar haideți să nu uităm de sănătate. Le putem avea pe amândouă, dacă rămâneți la fel de responsabili cum ați fost majoritatea covârșitoare dintre voi în prima parte a pandemiei și nici nu știți cât de mult a contat acest lucru pentru toată lumea.

Citește gratuit ediția de iulie a revistei Unica. O găsești AICI

Am simțit că trebuie din nou să va spun toate aceste lucruri, tocmai pentru că am încredere în voi, simt că v-am avut aproape de mine și de colegii mei în toată această perioadă în care am învățat practic împreună cum să facem față cu bine “necunoscutului” și știu că așa va fi și în continuare.

Vă mulțumesc pentru înțelegere, pentru efort și pentru responsabilitate! Numai împreună vom reuși!”, a încheiat medicul Virgil Musta.

sursa foto – Facebook
Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.