Tendințe meteo: luna lui Cuptor să fie chiar mai caldă decât în mod normal

0
102

Conform ultimelor estimări, ne așteaptă o lună iulie mult mai caldă decât în mod normal, chiar dacă în prima săptămână vom avea parte de o răcorire temporară, cu ploi și furtuni în mai multe regiuni ale țării.

Iulie este, în medie, cea mai caldă lună a anului în România, când temperaturile ridicate nu mai miră pe nimeni. De asemenea, este una dintre lunile care s-au încălzit cel mai mult în ultimii 20 de ani, iar acest an nu va fi o excepție. Estimările actuale indică șanse foarte mari ca luna lui Cuptor să fie chiar mai caldă decât în mod normal.

Început de iulie: caniculă, ploi torențiale și furtuni

Primele zile din noua lună vor fi marcate de apogeul unui val de căldură, care va atinge intensitatea maximă la începutul săptămânii. Canicula se va extinde, iar în sudul țării mercurul din termometre va urca până la 36 – 38°C.

În același timp, avansul unui talveg depresionar dinspre vest, cu aer mai rece, va crea condițiile perfecte pentru o perioadă agitată, începând de marți, 2 iulie, marcată de furtuni puternice, ploi torențiale, vijelii și grindină, în mai multe regiuni ale țării.
Local, în special în nord, centru și în zonele montane și subcarpatice, inclusiv din sud, sunt așteptate cantități însemnate de precipitații, de peste 50 – 70 l/mp, ceea ce ar putea crea probleme pe unele râuri mai mici, inclusiv viituri rapide și inundații locale. Pe de altă parte, unele zone vor fi ocolite complet de ploi, mai ales în sud-est.

Răcorire temporară, apoi căldură prelungită?

De asemenea, temperaturile vor scădea destul de brusc, mai întâi în vest, nord și centru, iar ulterior și în restul țării. Totuși, răcirea va fi de scurtă durată. Vremea se va încălzi din nou, începând din weekend, iar temperaturile vor depăși iarăși pragul de 35°C în unele regiuni.

Mai mult, vremea caldă pare să continue pentru o perioadă mai lungă de timp, poate chiar până spre sfârșitul lunii. A doua săptămână din iulie pare să fie și foarte săracă în precipitații, pe fondul presiunii atmosferice mai ridicate, ceea ce ar agrava destul de mult seceta existentă în unele părți ale țării.

Sursa: Meteo radar

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.