Programul Rabla pentru electrocasnice

0
119

Programul Rabla pentru electrocasnice e aproape de lansare. Ministerul Mediului a publicat deja proiectul pentru dezbatere publică.

Românii ar putea primi vouchere cu valori între 200 şi 400 de lei dacă decid să îşi înlocuiască un echipament electrocasnic vechi cu unul nou, cu consum redus de energie, în cadrul programului Rabla pentru electrocasnice, potrivit unui proiect de ordin publicat de Ministerul Mediului.

Proiectul Rabla pentru electrocasnice a fost pus spre dezbatere publică timp de zece zile pe site-ul oficial al Ministerului Mediului. Asta înseamnă că orice persoană fizică și juridică poate transmite sugestii, opinii sau propuneri de modificări.

”Așa cum am promis, ghidul de finanțare a programului Rabla pentru electrocasnice fost publicat. Este un program 100% nou, mult așteptat de români. Prin intermediul acestuia, estimăm că vom înlocui peste 60.000 de echipamente vechi și uzate cu unele noi, cu consum redus de energie și prietenoase cu mediul”, a declarat ministrul Mediului.

În cadrul programului Rabla pentru electrocasnice, finanţarea se acordă sub formă de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++, A+++, din următoarele categorii: maşini de spălat rufe, frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice şi aparate de aer condiţionat.

”Am ales să demarăm programul cu aceste 3 tipuri de echipamente pentru că sunt cele mai prezente în casele românilor, sunt cele mai mari consumatoare de energie şi sunt echipamentele de care oamenii se debarasează cel mai greu. În funcţie de interesul manifestat pentru program, acesta va putea fi completat şi cu alte tipuri de echipamente”, a declarat vicepremierul Graţiela Gavrilescu, ministru al Mediului.

Care este valoarea voucherelor pentru electrocasnice

Valoarea voucherelor variază în funcție de aparatul achiziționat și de clasa energetică din care face parte: 200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++; 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++; 300 lei pentru aparate de aer condiționat cu eficienţa energetică la răcire (A+++/A++); 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A++; 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A+++.

Ca să intri în posesia unuia sau mai multor vouchere trebuie să folosești aplicația mobilă disponibilă pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, iar acolo vor fi îndrumați pașii pentru înscrierea în program.

După ce ai luat voucherul trebuie să te prezinți la unul dintre comercianții validați, de unde vei achiziționa produsul sau produsele dorite. Suma finanțată se scade de către comerciant din valoarea totală a facturii echipamentelor achiziționate prin program (TVA inclus), iar diferența va fi suportată de tine, din surse financiare proprii.

Dacă ești persoană fizică, beneficiezi de valoarea unui voucher la achiziţionarea unui echipament eligibil, în schimbul predării unui echipament uzat vechi echivalent. Schimbul se face în sistem 1:1. De asemenea, poți să-ți iei mai multe echipamente în schimbul predării unui număr echivalent de echipamente uzate vechi, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie. Totodată, comerciantul are obligația să-ți ridice electrocasnicele vechi cedate în schimbul celor noi. Nu știu, însă dacă se vor percepe costuri suplimentare. Asta ține de comerciant și vezi la fața locului.
Sursa aici

Anunțuri publicitare

Lasă un răspuns