Postul Crăciunului 2018. Ce mâncăm

0
148

Ca în fiecare an, în această perioadă, credincioșii din toată lumea se pregătesc cu post și rugăciune să întâmpine sărbătoarea venirii pe lume a Mântuitorului. Iată când începe Postul Crăciunului 2018 și ce mâncăm în această perioadă.

Sărbătorile de iarnă se apropie cu repeziciune și în curând vom intra în Postul Crăciunului 2018, perioada în care românii se pregătesc, prin curățare trupească și sufletească, să întâmpine așa cum se cuvine Nașterea Domnului Iisus Hristos. Mai mult decât să nu mai mâncâm anumite alimente, postul înseamnă și o purificare a sufletului, prin îndepărtarea gândurile negative și înfăptuirea de lucruri bune.

Pe lângă semnificațiile ortodoxe, Postul Crăciunului 2018 poate fi un aliat pentru organismul nostru. Dacă îl ținem corect, acesta îmbunătățește digestia, detoxifiază organismul și ne dă aportul de vitamine necesar.

Perioada postului este de 40 zile, începând cu data de 15 noiembrie până în 25 decembrie, lăsând sec în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie. Totuși, dacă această zi cade miercurea sau vinerea, postul începe încă din seara zilei de 14 noiembrie. Așadar, Postul Crăciunul 2018 începe miercuri, 14 noiembrie.

Postul Crăciunului 2018. Ce mâncăm

În perioada celor 40 de zile de post va trebui să ne abținem de la mâncăruri ce conțin carne, ouă sau brânză, iar miercurea și vinerea să nu consumăm mâncare cu ulei sau vin. În zilele de marți și joi va fi dezlegare la untdelemn și vin, iar sâmbăta și duminică, până pe 20 decembrie inclusiv, la untdelemn, pește și vin, conform calendarulortodox.ro.

Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, putem consuma untdelemn și vin. Dacă este hramul bisericii sau vreo sărbătoare ce are cruce roșie, atunci va fi dezlegare și la pește. Excepție de la aceste reguli este ziua de 21 noiembrie, atunci când sărbătorim Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Indiferent dacă este miercurea sau vinerea, în această zi este dezlegare la pește.

În seara de Ajun vom mânca doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrigi, turte din făină și poame, deoarece cu semințe a ajunat și Proorocul Daniil și cei trei tineri din Babilon, Anania, Azaria și Misail, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului.

Indiferent de ce mâncăm, important este ca alimentele să fie de calitate. Dacă evităm prăjelile, alimentele ultraprocesate sau dulciurile concentrate, cu atât mai bine. Postul Crăciunului 2018 înseamnă diversitate în farfurie și o ocazie perfectă de a mânca mai bine și mai organizat. Aportul de fibre ne ajută la scăderea colesterolului și la îmbunătățirea tranzitului. De asemenea, ne putem bucura de vitamine și minerale din belușug.

Pentru a evita problemele digestive, kilogramele în plus și mărirea colesterolului, ar fi bine să evităm cartofii prăjiți, vegetalele procesate, margarina sau mezelurile din soia și să mâncăm moderat orez, paste sau pâine.

Pe lângă fructe și legume, pentru că avem nevoie și de proteine, putem introduce în meniul nostru cereale integrale, orz, grâu, migdale, quinoa, tofu, proumb, nuci și semințele crude, pastă de măsline, pâine integrală, salate cu linte, năut, ciuperci sau fasole roșie.

Un rol deosebit îl are și hidratarea. În această perioadă, este important să bem suficientă apă pentru a menține un echilibru optim al organismului. De asemenea, mesele dese și diversificate sunt cheia pentru o stare de sănătate bună.

Cine nu ar trebui să țină Postul Crăciunul 2018

Perioada de post este purificatoare, dar nu aceleași principii se aplică și în cazul copiilor. Pentru că sunt în perioada de dezvoltare, aceștia nu are trebui să țină Postul Crăciunului. Biserica îi dezleagă pe copiii până la 7 de obligativitatea postului. Mai există o hotărâre a Sfântului Sinod care spune că, până în 12 ani, copiii pot ţine prima şi ultima săptămână din posturile mari, miercurile şi vinerile toate. Specialiștii în parenting prelungesc această perioadă până după pubertate, când organismul celor mici nu mai este atât de afectat de pierderile de vitamine, mierale şi calciu, conform Adevărul.ro.

Decizia de a ține Postul Crăciunului 2018 ar trebui să fie luată în funcție și de starea noastră de sănătate. Nu este indicat să postească persoanele care suferă de anumite afecțiuni, cum ar carențe de vitamine, fier sau calciu. De asemenea, femeile însărcinate nu pot ține întotdeauna post. Aceștia ar trebui să se bazeze mai mult pe latura spirtituală și să nu uite că un gând bun, compasiunea, evitarea de a judeca pe cineva sunt tot modalităţi de a ţine post.

Citește și:

Gheorghe Turda a fost diagnosticat cu cancer. Care este starea artistului în prezent

Adelina Pestrițu și-a botezat fetița. Imagini de la eveniment

Sursă foto: shutterstock.com




Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.