Mesajul unei persoane cu dizabilități din Gorj: „De 42 de ani trăiesc în propria puşcărie“

0
57

Peste 50 de persoane cu dizabilităţi din judeţul Gorj şi aparţinători ai acestora au protestat, vineri, 8 februarie, în Piaţa Prefecturii din municipiul Târgu Jiu, împotriva propunerii prevăzută în buget ca toate contribuţiile destinate acestei categorii să fie plătite din bugetul local, existând astfel pericolul ca primăriile să nu aibă fonduri suficiente pentru a achita drepturile băneşti.

Robert Gavrilescu, persoană aflată în scaunul rulant și un cunoscut cântăreț de muzică populară, spune că persoanele cu dizabilități au reprezentat a avut un mesaj pentru ministrul Justiţiei: „Este momentul ca această clasă politică să înceteze odată pentru totdeauna cu experimentele astea, pentru că în ultimii ani suntem mutaţi de la o instituţie la alta. Recent s-a înfiinţat o nouă agenţie de plăţi. Avme pensii ba la Casa de pensii, ba la DGASPC, ba la Agenţia de plăţi. Nu mai ştim unde să apelăm. Sunt nişte instituţii create pentru apăra şi ajuta persoana cu dizabilităţi, dar din păcate se face prea puţin. Am ajuns mingi de ping-pong şu suntem trimişi de la o instituţie la alta. Este momentul să fim auziţi şi clasa politică să ne cheme la discuţii pe noi, cei care suntem în strada, nu ONG-urile care sunt legate la banul public. Din păcate, în România, persoanele cu dizabilităţi sunt la marginea societăţii. Fac un apel la domnul Toader că a ajunge în în puşcărie este o opţiune a unui cetăţean, dar opţiunea noastră nu este. Pentru mine, de 42 de ani trăiesc în propria puşcărie. Un pucăriaş execută pedeapsa şi pleacă acasă, dar eu nu pot să fac acest lucru. Cred că trebuie creat un fond pentru dizabilitate. Au fost localităţi care, în cursul anilor, nu au putut achita drepturile persoanelor cu dizabilităţi, cu toate că trebuia să achite doar 10%, pentru că restul sumei venea de la bugetul de stat. Ce se va întâmpla când contribuţiile vor fi suportate în totalitate de primării“.

„Este o bătaie de joc la adresa noastră“

Aurel Miruţă, 51 de ani, a venit tocmai din comuna Prigoria, pentru a participa la protest. El spune că primăriile comunelor nu au bani pentru a achita drepturile peraoanelor cu handicap: „Primăriile nu vor putea să facă faţă. Este o bătaie de joc la adresa noastră. Sunt primării mici, care nu au fonduri, cum este Primăria comunei Prigoria, acolo unde locuiesc. Nu sunt venituri. Nu cred că se va putea face faţă. Am avut o înţepătură în coloana vertebrală la vârsta de 19 ani şi am rămas în scaunul cu rotile“.

Olimpiu Ghişa, din Rovinari, are un băieţel care suferă de autism. În fiecare zi, îl aduce la Şcoala de educaţie incluzivă din Târgu Jiu. În plus, băiatul urmează o serie de tratament , multe dintre acestea nefiind decontate: „Am ieşit în stradă pentru drepturile copiilor cu dizbilităţi şi a persoanelor cu dizabilităţi. Transferarea contribuţiilor în sarcina primăriilor se vor crea problemele foarte mari. Este deranjant că în 2008 când au fost tăierile masive de salariu, primăriile au întârziat să plătească drepturile băneşti persoanelor cu handicap şi ne este teamă că acest lucru se va repeta. Sperăm că nu vom fi afectaţi. Suntem oameni şi avem şi noi demnitate. Suntem din Rovinari şi în fiecare zi venim la Şcoala incluzivă. Este foarte greu“.

Protestul a avut loc în mai multe orașe din țară

Protestul a avut loc în mai multe localități din țară, inclusiv în București. Protestul din Târgu Jiu a fost organizat de către Asociaţia „Iubirea învinge autismul“. „Transferarea contribuțiile către bugetele locale încalcă Legea 448/2006. Susținem crearea Fondului pentru dizabilitate ca să ajutăm persoanele adulte cu handicap ca să se integreze mai repede în câmpul muncii și pentru decontarea terapiilor necesare adulților și copiilor cu dizabilități“, a spus Elena Dobroiu, președintele Asociației.
Sursa aici

Anunțuri publicitare

Lasă un răspuns