EURONEWS: Lukașenko obține sprijin politic și economic din partea lui Putin

0
4

După săptămâni întregi de proteste de stradă în urma unei realegeri contestate, președintele Belarusului Aleksandr Lukașenko a mers în vizită la prietenul Vladimir Putin în resortul său de la Soci, la malul Mării Negre.

Pe masa discuțiilor celor doi lideri, argumente precum energia și comerțul, potrivit Kremlinului. Pentru observatorii politici este mai mult: încercarea lui Lukașenko de a găsi sprijin suplimentar pentru un regim instabil și tentativa lui Putin de a crește influența rusă.

„Considerăm că Belarusul trebuie să rezolve această situație prin dialog, ajungând la o decizie comună cu privire la ce să facă în continuare, fără presiuni din străinătate. Știm despre sugestia președintelui Lukașenko de a începe să lucreze la Constituție. Cred că este logică și practică și că vine la momentul potrivit”, a declarat liderul rus.

Lukașenko a părăsit întâlnirea cu promisiunea unui ajutor de un miliard și 300 de milioane de euro din partea Rusiei. „Președintele Putin a acționat onorabil, așa că îi mulțumesc personal și le mulțumesc rușilor care au fost gata să ne sprijine în această fază post-electorală”, a fost comentariul său.

În ciuda încercărilor de a reduce la tăcere opoziția, liderul din Belarus nu a reușit să domolească protestele după cea de-a șasea realegere a sa, și este afectat de acuzațiile de fraudă și condamnarea comunității internaționale pentru reprimarea dură a disidenței.

Peste 100 de persoane au fost arestate și duminică.

Organizația Națiunilor Unite și-a exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea excesivă a forței de către poliție. O chestiune care va fi examinată în cadrul unei reuniuni urgente a Consiliului de la Geneva. în timp ce Bruxelles amenință țara est-europeană cu sancțiuni.

Sursa

Traducerea: Oana Avram, RADOR

Original Article

Lasă un răspuns