După 100 de ani, s-a aflat adevărul! Tranșeul unde a căzut Ecaterina Teodoroiu, descoperit și transformat în film

0
671
După 100 de ani, s-a aflat adevărul! Tranșeul unde a căzut Ecaterina Teodoroiu, descoperit și transformat în film

Un proiect de suflet prinde contur după șase ani de muncă asiduă, cercetări în arhive, măsurători pe teren și analiză minuțioasă a indiciilor. Asociația Prospectorii Istoriei a reușit identificarea cu certitudine a tranșeului în care a fost ucisă de gloanțe Ecaterina Teodoroiu, simbol al eroismului românesc în Primul Război Mondial. Locul descoperit se află pe Dealul Secului, în zona Vărnița-Muncelu.

Identificarea a dus la nașterea unui nou vis: realizarea unui film documentar care să spună această poveste impresionantă, un omagiu adus „eroinei de la Jiu”. Astfel, în weekendul 16-18 mai, s-au desfășurat filmările pentru producția „Catalina”, un documentar ce îmbină trecutul cu prezentul și readuce la viață un episod esențial din istoria și mândria națională.

Filmările au avut loc chiar în tranșeul real unde Ecaterina Teodoroiu și-a dat viața pentru țară, grație implicării domnului Sabin Cornoiu, căruia echipa îi adresează mulțumiri speciale.

Distribuția filmului include nume precum:

* Gabriela Marin – în rolul Ecaterinei Teodoroiu
* Prof. Dr. Vasile Mărculeț și Prof. Dr. Alexandru Bucur – istorici
* Cătălin Iliescu – regizor
* Cătălin Necula – cameră și imagine
* Florin Boșoteanu – Asociația Prospectorii Istoriei
* Soldați români și germani interpretați de Racoș Ciprian, Andrei Solomon și Patrick Șerban

Logistica a fost asigurată de o echipă impresionantă de voluntari dedicați, care au făcut posibilă filmarea întregului documentar în doar trei zile. Printre aceștia se numără Cornoiu Sabin Jr., familia Bobârnac, membrii asociației API și numeroși alți pasionați de istorie.

Echipamentul video a fost furnizat de Tiberiu Rotărescu, iar naratorul documentarului este Răzvan Hincu, de la Voiceover.ro.

Recuzita, un element esențial pentru realismul producției, a fost pusă la dispoziție de mai multe asociații pasionate de reconstituiri istorice:

* Asociația Historia Renascita
* Asociația Deutsches Freicorps – Flavius Roaita
* Asociația Retromil – Florin Șerban
* Asociația Tradiții Ostășești – Liviu Burcea

Proiectul este acum în faza de post-producție, iar echipa speră ca până în toamnă filmul să fie gata de lansare și prezentat în cadrul primelor festivaluri de film documentar.

„Având toate aceste date, atât din documentele militare ale vremii, cât și din cercetările noastre, putem spune cu certitudine că acesta este tranșeul în care a murit eroina noastră, Ecaterina Teodoroiu”, au transmis realizatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.