Avertisment puternic de la fostul director al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov: „Va fi jale!”

0
24

Medicul Ramona Ionescu și-a dat demisia din funcția de director al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, iar acum face avertismente cu privire la pandemia de coronavirus.

O investigație realizată de jurnalistul Cătălin Tolontan de la Libertatea arată că pandemia de coronavirus amenință foarte dur sistemul românesc de sănătate. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Libertatea, Ionescu a spus că pregătirea pentru pandemie a fost ratată, iar infecțiile nosocomiale „din spitalele noastre vechi” reprezintă un real pericol

„Mie, la Brașov, n-au putut să-mi spună nici câte ventilatoare avem în județ”, a explicat Ionescu. „Am înțeles apoi, din presă, că sunt în România cam 1.300 la paturile ATI și încă 1.300 nu se știe unde. Oricâte ventilatoare am avea, vor fi prea puține. Ventilarea mecanică pentru COVID-19, în secțiile ATI, în condițiile multidrog rezistenței microbiene la antibiotice, descrise în mai multe studii făcute în spitalele noastre, reprezintă un risc major.

Citește și: Unde este cel mai mare focar de infecție cu coronavirus din România. Tătaru: „Acolo, personalul medical e decimat

Numărul cazurilor de COVID-19 confirmate în România, până pe 26 martie, se ridică la 906. Riscul major e de apariție rapidă a pneumoniilor nosocomiale bacteriene, de suprainfecție, aproape imposibil de tratat”.

Înainte ca epidemia să izbucnească, Ionescu a propus construirea rapidă a unui spital din structuri metalice, pentru a nu trimite pacienții cu coronavirus în spitalele existente, unde ar risca să se infecteze cu bacterii intraspitalicești. „Ajunși la ATI într-un spital improvizat, dar nou, oamenii au mai multe șanse să trăiască decât în secțiile ATI încărcate cu microbi multidrog rezistenți”, a zis ea.

Soluția pe care Ionescu o vede potrivită în contextul epidemiei de coronavirus o reprezintă achiziționarea de spitale private: „Am văzut ce au făcut cei din Cluj, cu achiziționarea spitalului privat Polaris și mi se pare o idee foarte bună. E un spital de recuperare, nou, acolo nu e o încărcare microbiană ca în spitalele vechi”.

Foto: 123rf.com
Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.