Ziua Probaţiunii în România

0
246

Moto: “Noi nu putem schimba oamenii dar îi putem ajuta să înţeleagă că se pot schimba”

În anul 2000, o nouă idee legislativă a prins contur. Astfel în 11 oraşe din România s-au înfiinţat, pentru prima dată, centre experimentale sau centre pilot cum mai sunt cunoscute, care au stat la baza creării Sistemului de Probaţiune. Rezultatele excelente au dus la înfiinţarea, pe întreg teritoriul României, a 42 de Servicii de Probatiune, iar printre acestea se numără şi Serviciul de Probaţiune Gorj, care funcţioneză din luna septembrie a anului 2001.

Pe data 03.09.2018 Serviciul de Probaţiune Gorj a îmbracăt haina de sărbătoare, celebrând alături de întreg sistemul de probaţiune ,, Ziua Probaţiunii din România”’, care a fost consfinţită prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 1959/C/29.09.2011.

Serviciul de Probaţiune Gorj are 8 angajaţi, licenţiaţi, în drept, asistenţă socială şi psihologie.

În cei 17 ani de existenţă, consilierii de probaţiune au intrat în contact cu mii de oameni. Din punct de vedere statistic activitatea serviciilor de probaţiune a crescut de la un an la altul.

Raportându-ne la activitatea SP Gorj, cifrele statistice înregistrate arată că, din anul 2014 şi până în prezent, s-a înregistrat o creştere constantă atât a ariilor de activitate, cât şi a volumului de muncă. Astfel, dacă în anul 2014 au fost solicitate,întocmite şi predate 75 de referate/rapoarte de evaluare şi au fost înregistrate 173 de sentinţe penale, în următorii 3 ani volumul de activitate a crescut substanţial şi în consecinţă în anul 2015 au fost întocmite şi predate 98 de referate/rapoarte de evaluare şi înregistrate 357 de sentinţe penale, în anul 2016 au fost întocmite 125 de referate/rapoarte de evaluare şi luate în evidenţă 496 sentinţe penale, iar în anul 2017 a fost înregistrat u număr de 137 de referate/rapoarte de evaluare şi înregistrate în evidenţele Serviciului de Probaţiune Gorj 520 de sentinţe penale. De la începutul anului 2018 au fost luate în evidenţă şi puse în executare 315 de sentinţe penale.

De asemenea, din cele 1546 persoane aflate în supravegherea consilierilor de probaţiune gorjeni,din anul 2014 şi până în prezent, a fost înregistrat un număr de doar 30 persoane,care au recidivat, săvârşind o altă faptă penală, pe perioada termenului de supraveghere.

Munca celor 8 consilieri de probaţiune gorjeni se împarte între întocmirea referatelor/rapoartelor de evaluare, supravegherea persoanelor aflate în evidenţele Serviciului de Probaţiune Gorj, monitorizarea modului în care sunt respectate şi executate măsurile de supraveghere şi obligaţiile impuse de instanţa de judecată în sarcina persoanelor (muncă în folosul comunităţii, să urmeze un program de reintegrare socială, desfăşurat de către serviciul de probaţiune sau în colaborare cu alte instituţii din comunitate, să frecventeze un curs şcolar sau de pregătire şcoală, să nu comunice sau să se apropie de persoana vătămată sau ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunii) oferirea de asistenţă şi consiliere la cerere persoanelor aflate în supravegherea serviciului, consilierea victimelor unor infracţiuni, participarea la punerea în executare a măsurilor educative neprivative de libertate, participarea la comisiile de liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu, colaborarea cu partenerii din comunitate în acţiunile menite a contribui la prevenirea recidivei şi derularea de programe de asistenţă şi consiliere individuale sau de grup, etc.

Drumul început în urmă cu 17 de ani, a fost unul plin de suişuri şi coborâşuri, de împliniri şi neîmpliniri, de clipe grele dar şi de imense satisfacţii, având în vedere că activitatea serviciilor de probaţiune începe şi se finalizează în comunitate şi pentru comunitate.

Activitatea sistemului de probațiune se desfășoară în interesul comunității, în scopul reabilitării sociale a persoanelor care au săvârşit infracţiuni, al diminuării riscului de săvârșire a unor noi infracțiuni și al creșterii gradului de siguranță în comunitate.

Promovarea sancțiunilor și măsurilor comunitare urmărește reducerea costurilor sociale ale executării sancțiunilor și măsurilor penale prin diminuarea populației din unitățile penitenciare, valorificarea potențialului socio-economic al infractorilor și menţinerea siguranței comunități.

Scopul instituţiei probaţiunii este acela de a menține în libertate a persoanele sancționate/condamnate penal (minore și majore) și respectarea unor măsuri și obligații impuse de instanța de judecată.

Consilierii de probațiune supraveghează modul de respectare a condițiilor impuse de judecător și aplică proceduri specifice de lucru care au drept țintă factorii de risc și nevoile criminogene ale peroanelor sancționate cu scopul reintegrării acestora în comunitate.

Probaţiunea a fost şi este o alternativă la pedepsele privative de libertate şi reprezintă un serviciu public, care contribuie la înfăptuirea actului de justiție.




Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.