Ziua IMNULUI sărbătorită la Târgu Jiu!

0
163


În data de 29 iulie toți românii sărbătoresc Ziua Imnului Național al României, acesta fiind cântat pentru prima dată în anul 1848 la Râmnicu Vâlcea. La Târgu Jiu manifestările dedicate acestei zile vor începe la ora 10:00 în Piața Prefecturii cu semnalul de trompeți și întâmpinarea persoanelor oficiale. Vor urma alocuțiunile autorităților privind semnificația evenimentului, intonarea Imnului Național al României și defilarea Gărzii de Onoare.

Românii sărbătoresc în fiecare an pe data de 29 iulie ziua imnului național, Deşteaptă-te române!, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848. În anul 1848, ”Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, la iniţiativa domnitorului Ştirbei Vodă. Imnul este compus pe baza poemului patriotic „Un răsunet”, scris de Andrei Mureșanu și intonat în timpul celor două războaie mondiale. ”Deşteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Braşov, din 15 noiembrie 1987 şi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989. Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, ”Deşteaptă-te române!” a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991, modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. Astfel, în forma actuală, Constituţia prevede, prin Articolul 12, că imnul naţional este ”Deşteaptă-te române!”, acesta fiind considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.

Articolul original aici.

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.