Visează în timp ce alergi

0
109

Alergarea e un fenomen care prinde aripi și în țara noastră și, de multe ori, te ajută să-ți împingi limitele mai departe decât ți-ai fi închipuit. Mihaela Stănculescu, consultant în Sport Business Management, îți dă câteva ponturi pentru a practica acest sport corect și a te bucura de mișcare din plin.

Alergarea devine din ce în ce mai populară în România. Fenomenul este vizibil pentru oricine: mai mulți practicanți prin parcuri și pe străzi, mai multe evenimente și competiții, mai multe echipamente în ofertele magazinelor, game din ce în ce mai bogate la producători. Alergarea generează comunități. Alergarea te așază în competiție cu propriile forțe, limite și realizări. Iar surpriza plăcută este că, frecvent, limitele nu sunt acolo unde credeam noi…

Cum să alergi corect

Pentru a învăța cum să alergi corect, trebuie să renunți la ideea greșită că alergatul este o mișcare elementară, pentru care nu ai nevoie de antrenor sau de sfaturi. Este în natura omului să alerge, auzim adesea. Fals! În rutina secolului-tăvălug, alergarea nu mai este o mișcare naturală. De fapt este o mișcare secvențială complexă, compusă din serii coordonate de sărituri. Trei reguli simple pentru o alergare corectă: să menții corpul într-o poziție cât mai dreaptă, să nu faci salturi prea mari, să păstrezi o cadență ridicată.

Postura este esențială

Majoritatea alergătorilor știu că o ușoară aplecare în față a corpului este indicată, însă mulți nu știu că aplecarea trebuie să aibă loc de la glezne, nu de la mijloc. Cât timp reușești să ții corpul drept de la glezne în sus, mișcarea va fi cea corectă. Privirea trebuie orientată înainte, nu la picioare sau la suprafața de alergare. Când suntem obosiți, de multe ori uităm acest lucru și avem tendința să coborâm capul. Mâinile trebuie să fie la nivelul șoldurilor, coatele îndoite la 90 de grade. Mișcarea brațelor se face din umăr, pentru a putea păstra constant unghiul de 90 de grade. Este greșit să alergăm cu mâinile îndoite în partea superioară a corpului, pentru că astfel închidem cutia toracică și va ajunge mai puțin aer în plămâni.

Bate pământul la momentul potrivit

Une­ori, chiar și alergătorii experimentați cad în păcatul pașilor mari. Rezultatul este o bătaie agresivă cu călcâiul pe supra­fața de contact, care nu doar că trimite un șoc în tot corpul, dar este și ineficientă. Regulă de bază: în momentul în care piciorul din față lovește pământul, acesta să fie în dreptul corpului, nu mai în față. Pe de altă parte, preocuparea nu trebuie să fie care parte a tălpii lovește pământul. Cât timp alergi cu o cadență de cel puțin 170 de bătăi pe minut și picioarele ateri­zează în dreptul șoldurilor, mișcarea este corectă. Cadența reprezintă numărul de pași pe minut. |n mod ideal, cadența ar trebui să fie de cel puțin 170 de pași pe minut (pentru ambele picioare).

Gadgeturile sunt opționale

Pantofii de alergare corect aleși sunt însă obligato­rii! Alegerea greșită a pantofilor poate cauza dureri de picioare, dureri de spate, tendinită achileană sau tendinită rotuliană. Pantofii de alergare au o durată de viață limitată, așa că, pentru început, produsele de buget mic disponibile în magazinele de specialitate reprezintă o soluție sănătoasă și la îndemână.

Înainte să iei startul, treci pe la doctor!

Dacă ai echipamentul și planul de an­tre­nament pregătite, ar fi bine să mai faci un lucru: o vizită unui medic specia­list, pentru a vedea dacă și corpul tău este pregătit să fie dus în afara zonei de confort zilnic. Sunt șanse mari să primești vești bune sau sfaturi care te pot ajuta să te antrenezi eficient, în concordanță cu starea ta fizică din momentul controlului. Nu ai vrea să forțezi dacă nu este cazul.

Distrează-te!

Fie că te apuci de alergat pentru a-ți îmbunătăți aspectul fizic, fie că o faci pentru că ai nevoie să te ajute psi­hic, fie că pur și simplu ai răspuns unui im­puls generat de anturaj, ia-ți muzica drept aliat și… distrează-te! Alergatul îți aduce bucurie. Vei simți asta chiar după pri­mele antrenamente. Și, foarte important, nu uita să visezi în timp ce alergi!

Mihaela Stănculescu este jurnalist, instructor și specialist în marketing. Cu un masterat în Sport Business Management, Mihaela oferă și consultanță sportivă.

foto: Vlad Chirea

S-ar putea să te intereseze și:

La sala de fitness cu Adelina Pestrițu – Exerciții cardio

Alergarea pe bandă – cum să arzi mai multe grăsimi în 30 de minute




Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.