Viitor SUMBRU pentru CE Oltenia. RISC de intrare în INSOLVENŢĂ

0
121

Mihai Weber susţine că, dacă până în aprilie 2019 Guvernul nu găsește bani pentru certificatele de CO2, Complexul Energetic Oltenia va intra în insolvenţă.

Deputatul PSD Mihai Weber a recunoscut, joi, că situaţia este extrem de alarmantă, în acest moment. Cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România ar putea ajunge în imposibilitatea de a-şi mai continua activitatea, dacă până anul viitor guvernanţii nu vor găsi soluţii pentru a-l sprijini în achiziţionarea certificatelor de CO2. Parlamentarul de Gorj spune că insolvenţa va putea fi evitată numai în cazul în care Autoritatea Națională de Reglementare în Energie ar pune la dispoziția Complexului Energetic Oltenia certificatele de CO2 pe care compania nu le poate achiziționa. În acest sens s-ar fi făcut deja un memorandum. “S-a creat un memorandum, care vine ca un fel de schemă de sprijin pentru achiziţionarea acelor certificate de CO2 care pun în dificultate activitatea complexului. Dacă nu găsim o soluție până în aprilie, continuarea activității va fi imposibilă, societatea va intra în insolvență. Situaţia este extrem de alarmantă. Memorandumul care s-a făcut, presupune ca Autoritatea Națională de Reglementare în Energie să pună la dispoziția Complexului Energetic Oltenia certificatele de CO2 pe care compania nu le poate achiziționa. Sunt convins, însă, că acest memorandum are şanse mari să fie aplicat. Atunci, vom avea o schemă de sprijin privind achiziţionarea certificatelor necesare”, a
declarat Weber.

Politicile UE, de vină pentru situaţia în care a ajuns CEO

Mihai Weber spune că din cauza politicilor europene care au impus, din 2013, ca la fiecare megawatt produs, CE Oltenia să cumpere un certificat de carbon, compania minieră a ajuns în pragul insolvenţei. Deputatul afirmă că şi premierul Viorica Dăncilă e la curent cu problemele Complexului Energetic Oltenia.“Datorită politicilor europene, începând cu anul 2013, pentru fiecare megawatt produs compania este obligată să achiziţioneze un certificat de CO2. Dacă, în 2013, preţul unui certificat a variat de la 3 la 6 euro, iată că acum discutăm de 15-16 euro, iar prognoza este destul de nefavorabilă, în sensul că spre 2030 preţul ar putea urca şi la 30-40 de euro. Trebuie găsită o soluţie pe termen mediu şi lung. Vreau să vă spun că există preocupare în acest sens. Cred că una dintre ele este acest memorandum. Şi doamna prim-ministru cunoaşte această situaţie din CE Oltenia. Este un fenomen social extrem de important. Neavând o altă alternativă în judeţ, preocuparea noastră o să fie către activitatea Complexului Energetic Oltenia”, a conchis parlemantarul de Gorj.




Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.