Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu (UAUIM) a desemnat 3 cule din Gorj care vor beneficia de idei de proiecte de conservare – restaurare

0
206

Trei dintre cele 27 de cule din Oltenia au șansa de a câștiga lupta cu timpul: la 6 luni după lansarea proiectului Cule în lumină, perioadă în care fiecare dintre construcții a fost prezentată publicului larg, Grupul CEZ în România împreună cu UAUIM anunță acum rezultatul voturilor.

Pe site-ul oficial al campaniei (culeinlumina.ro) comunitatea locală și publicul național au avut la dispoziție mai multe săptămâni pentru acordarea votului pentru cula preferată, care din punctul lor de vedere ar necesita un proiect de restaurare.

Acest vot s-a încheiat cu un top 10 al celor mai votate construcții, dintre care reprezentanții UAUIM au selectat 3 cule: Cula I. C. Davani (Sat Larga, comuna Samarinești, județ Gorj), Casa Cula Eftimie Nicolaescu (Sat Runcurel, comuna Mătăsari, județ Gorj) și Cula Cioaba Chintescu (Sat Șiacu, comuna Slivilești, județ Gorj).

“Implicarea comunitatii locale și a publicului larg ne onorează și ne validează decizia de a ne orienta eforturile către istoria bogată a ariei noastre de activitate și către aducerea ei în lumina prezentului. Mulțumim tuturor celor care ne-au împărtășit povești despre energia specială a unui #Acasă de odinioară”, a declarat Ondrej Safar, CEO CEZ Romania.

“Implicarea UAUIM în proiectul Cule în lumină reprezinta o etapa firească în demersul Grupului CEZ de a pune în lumina atenției publice aceste edificii – martori ai istoriei. Primul pas din realizarea de propuneri de restaurare-conservare pentru culele oltenești a fost reprezentat de selecția a 3 cule de către experți și arhitecți de la UAUIM. Criteriile principale folosite în evaluare au fost: relevanța edificiului pentru programul de arhitectură de tip culă și fezabilitatea unei propuneri de intervenție asupra clădirii, stabilită pe baza evaluarii stării de conservare și a utilizării actuale”, spune Conf. dr. arh. Oana Diaconescu.

În perioada imediat următoare, echipe de studenți din anii IV si V ai Universității, sub îndrumarea atentă a cadrelor didactice, vor face o vizită de studiu în localități, unde vor realiza măsurători, cercetare la fața locului și vor aduna informații relevante pentru munca lor ulterioară.

După pregatirea ideilor de proiecte de conservare-restaurare pentru cele 3 cule, acestea vor fi jurizate în cadrul unui concurs care va avea loc în a doua jumatate a anului 2020, concurs care beneficiaza inclusiv de certificare internațională.

Avand în vedere rolul pe care aceste cule l-au avut pentru dezvoltarea culturală și socială a Olteniei și numarul din ce în ce mai mic al acestor constructii-simbol, proiectul lansat de Grupul CEZ in Romania cu sprijinul Institutului National al Patrimoniului (INP) si UAUIM este prezintat și în format digital – pe www.culeinlumina.ro – detalii despre importanta și istoria fiecarei cule.




Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.