În această dimineață, lebăda rănită care fusese dusă zilele trecute la un cabinet veterinar din Târgu Jiu a fost găsită decedată, în ciuda eforturilor medicilor de a-i salva viața. Pasărea, un exemplar tânăr de aproximativ un an, pierduse o cantitate semnificativă de sânge înainte de a primi îngrijiri, iar organismul ei slăbit nu a mai rezistat.
Lebăda fusese descoperită de către doamna Mihaela Sabou, în stare gravă, în zona digului Jiului, după ce ar fi fost atacată – posibil de un șacal. Deși începuse un tratament de specialitate, rana și pierderea masivă de sânge i-au fost fatale.
Sgorj a scris într-un alt articol modul în care această doamnă s-a luptat pentru viața lebedei și lipsa de empatie și reacție a autorităților care ar fi trebuit să să preocupe de protecția animalelor. Zeci de apeluri au fost date duminică pentru ca frumoasa înaripată să fie salvată. Singurii care și-au făcut apariția au fost jandarmii și după ore întregi petrecute în frig, timp în care pasărea pierdea sânge masiv, și nimeni nu răspundea la telefon sau efectiv refuzau implicarea, Ana Lemnaru a venit, a luat pasărea și a dus-o de urgență la veterinar. Din păcate eforturile au fost în zadar, pasărea s-a stins în această dimineață.
🦢 Două lebede moarte în mai puțin de o săptămână
Aceasta este a doua lebădă moartă în mai puțin de o săptămână, în condițiile în care autoritățile din domeniul protecției animalelor și protecției mediului par să fie complet incompetente. Deși sunt plătite pentru a proteja fauna locală, reacția lor a fost practic inexistentă.
Nu doar câinii și pisicile au nevoie de atenție, pentru că se pare că Serviciul de Protecție a Animalelor din Gorj este preocupat doar de acestea, prin campanii de sterilizare (mai mult pe hârtie și pe facturi, din informațiile noastre).
Moartea acestei lebede frumoase, care ar fi putut încânta privirile târgujienilor ani buni, devine un simbol trist al indiferenței autorităților. În lipsa unor măsuri concrete și urgente, populația de lebede din Târgu Jiu riscă să fie decimată. Localnicii cer explicații și, mai ales, acțiuni rapide pentru protejarea acestor ființe sensibile și grațioase, care au devenit parte din peisajul orașului.