Spital Tg-Jiu. De astăzi funcționează Unitatea de Accidente Vasculare Cerebrale Acute

0
73

În cadrul secției de Neurologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu funcționează începând de astăzi, 1 februarie 2024, compartimentul denumit Unitate de Accidente Vasculare Cerebrale Acute (UAVCA), conform prevederilor unui ordin al Ministerului Sănătății.

La sfârșitul anului trecut, o comisie de evaluare universitară şi ministerială a stabilit că la Târgu Jiu sunt îndeplinite toate criteriile de înfiinţare a UAVCA. Compartimentul este coordonat de medicul primar neurolog Cristina Căliman, cu experiență în acest tip de compartiment dobândită în Franța, iar în cadrul compartimentului își vor desfășura activitatea toți medicii neurologi din cadrul secției.

Unitatea de Accidente Vasculare Cerebrale Acute are drept scop tratarea accidentului vascular cerebral acut, având în vedere creşterea îngrijorătoare a numărului pacienților cu astfel de afecţiuni.

În cadrul UAVCA, pentru buna desfășurare a activității, există opt paturi, aparate de monitorizare pentru funcţiile vitale la fiecare pat, sursă de oxigen pentru fiecare pacient, ventilatoare mecanice portabile, defibrilator portabil, aparat EKG portabil, precum şi truse de intubaţie, aparat de ultrasonografie Doppler portabil.

De asemenea, se asigură accesul rapid şi permanent la computerul tomograf al spitalului şi la laboratorul de analize medicale.

În cursul anului 2023, un număr de 59 de pacienți cu AVC ischemic au fost trombolizați în cadrul SJU Târgu Jiu, iar parte din ei au recuperat în totalitate deficitul neurologic, ca urmare a trombolizei.

Tromboliza intravenoasă este eficientă pentru tratamentul pacienţilor cu accident vascular cerebral ischemic acut în primele patru ore şi jumătate de la debutul simptomatologiei și în absenţa contraindicaţiilor. Substanţa fibrinolitică administrată în timpul trombolizei poate ajuta la dizolvarea cheagului de sânge format şi la restabilirea circulaţiei sangvine, iar în urma administrării acestui tratament cresc şansele pacientului de a evolua fără sechele sau cu sechele minime. Datorită trombolizei se poate obţine o evoluţie mai rapidă spre ameliorarea paraliziei, a tulburărilor de vorbire sau a altor semne ale AVC-ului.

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.