Sfatul Florentinei: Ce ne spun etichetele produselor?

0
145

Bună tuturor! Așa-i că la fiecare plimbare prin supermarket mai descoperiți câte un produs nou, frumos ambalat și tentant? Producătorii promit produse naturale, delicioase, numai bune pentru a ne determina să ne dăm frâu liber poftelor. „Scrie că e natural, deci e sănătos!“ Dar lucrurile nu stau tocmai așa!

Cum aflăm ce conține un produs? Sigur știți deja răspunsul: citim eticheta! Conform legilor în vigoare, este obligatoriu ca orice produs să cuprindă lista ingredientelor, aditivilor și aromelor. Practic, trebuie să fie scris pe etichetă fiecare ingredient folosit la obținerea acestuia, în ordine descrescătoare.

În funcție de ordinea în care sunt scrise ingredientele, vă puteți da seama care este ingredientul folosit în ponderea cea mai mare. De exemplu, o ciocolată amăruie cu granule cu lămâie și mentă conține: zahăr, masă de cacao, unt de cacao, granule cu lămâie 3% (sucroză, lămâie deshidratată 10%, fructoză, corector de aciditate: acid citric), pudră de cacao, emulsificator: lecitină din soia, mentă măcinată 0,5%, aromă: mentă. Substanță uscată de cacao, în ciocolată: min. 45%. Deci atunci când consumăm această ciocolată, de fapt mâncăm mai mult zahăr și nu mai multă cacao, așa cum ne-am fi dorit sau așteptat.

Puteți proceda în acest fel pentru a citi orice etichetă și cu ocazia aceasta aflați cât de sănătos mâncați! Vreți să aflați dacă un suc de roșii este obținut din roșii? Citiți eticheta! Este posibil să aveți surpriza să aflați că este obținut din suc concentrat de tomate și nu din roșii.

Deci, ce facem data viitoare când mergem la cumpărături? Citim etichetele!

Sunt Florentina de la ZDS și ne vedem curând și cu alte informații utile!
Sursa aici

Anunțuri publicitare

Lasă un răspuns