Scoate de zece ani crucea din apa râului Gilort

0
43

Doi tineri s-au aruncat, ieri, în apa rece a râului Gilort pentru a prinde crucea aruncată de Bobotează de către preotul satului Bălcești, din comuna Bengești Ciocadia. La fel ca în ultimii ani, crucea a fost prinsă de către Marian Ciungu, un tânăr cadru militar, care a fost mai rapid. Acesta reușește să prindă obiectul bisericesc de zece ani. Marian spune că de fiecare dată când a prins crucea a fost sănătos și norocos: „Îmi doresc să prind crucea pentru că sunt tot timpul sănătos și nu sunt nevoit să iau pastile sau să merg la medic. De asemenea, am fost mereu norocos. Contează și experiența căpătată de-a lungul timpului. Eu vreau să participe cât mai mulți tineri, dar sunt din ce în ce mai puțini“, a spus Marian Ciungu.

„Tradiţia noastră la Bălceşti este foarte veche“

Crucea a fost aruncată în apa Gilortului de către preotul Constantin Niță. Acesta ne spune că tradiția este foarte veche: „Tradiţia noastră la Bălceşti este foarte veche. Cei mai bătrâni oameni ai satului spun că nu au o dată la care a început, dar a fost ţinut cu sfinţenie şi, atâta timp cât o tradiţie nu este distrugătoare de suflete eu zic că este bine”.

Acesta a mai precizat că Aghiasma Mare se consumă până pe data de 14 ianuarie: „E bine să consumăm această apă până pe data de 14 ianuarie, când are sfârşitul praznicului, iar în cursul anului se păstrează într-o sticlă curată, la loc de cinste în casa noastră şi se consumă în zilele de post, dimineaţa, pe nemâncate, însoţită de rugăciune“.

200 de localnici s-au strâns pe malul Gilortului

Peste 200 de localnici au participat, luni dimineață, la ceremonia de sfințirea a apelor râului Gilort. Oamenii au luat apă direct din râul, fie pentru consum propriu, fie pentru cel al animalelor. Localnicii consideră că, în această zi specială, apa capătă proprietăți miraculoase și este binefăcătoare pentru sănătate.

Articolul Scoate de zece ani crucea din apa râului Gilort apare prima dată în Impact In Gorj.
Sursa aici

Anunțuri publicitare

Lasă un răspuns