România se pregătește să intre în liga mare a tehnologiilor viitorului. Potrivit jurnalistului Rareș Năstase, pe pagina sa de Facebook, în județul Gorj se pregătește terenul pentru o investiție strategică: construirea unei fabrici de procesare a grafitului în grafen — un material revoluționar, indispensabil în industriile de vârf, precum cea auto și IT.
Fosta zonă de exploatare a grafitului de la Baia de Fier, aflată în apropiere de Peștera Muierilor, a fost demolată, iar în locul acesteia se preconizează construirea unei unități moderne de producție a grafenului. Proiectul este sprijinit de Comisia Europeană, care va aloca 200 de milioane de euro pentru dezvoltare.
„Cum ar fi să avem o fabrică de obținere a grafenului în România? Grafit avem, mult, pentru tehnologiile viitorului. Neexploatat“, a scris Rareș Năstase. „SALROM – Compania Națională a Sării – deține două perimetre în județul Gorj din care se poate extrage grafit.“
Grafenul este considerat materialul minune al secolului XXI, datorită conductivității sale electrice și termice de neegalat. Este esențial în fabricarea bateriilor pentru mașini electrice și alte aplicații de înaltă tehnologie. Deși este derivat din grafit, costurile de producție ale grafenului sunt ridicate, iar prețul pieței ajunge la peste 200.000 de euro pe tonă.
În anii ’90, România producea aproximativ 40.000 de tone de grafit anual, o cantitate de patru ori mai mare decât actuala producție a Norvegiei — liderul european în acest domeniu. Acest avantaj natural, combinat cu o investiție serioasă în tehnologie, ar putea transforma România într-un hub strategic pentru producția de grafen în Europa de Est.
Pe lângă impactul economic major, proiectul ar putea genera numeroase locuri de muncă și ar valorifica o resursă națională neexploatată corespunzător până acum.