Psoriazis – cum arată şi cum se tratează

0
273

Psoriazis este o boală a pielii destul de frecventă, pe care mulţi nu ştiu să o recunoască. Vezi în poze cum arată plăcile de psoriazis şi citeşte cum se pot trata.

Psoriazis, simptomele şi poze

Simptomele de psoriazis pot varia de la o persoană la alta, la fel cum variază şi aspectul erupţiilor caracteristice, numite plăci psoriazice. În general este vorba de:

– Pete roşii acoperite de piele îngroşată.
– Porţiuni de piele descuamată
– Porţiuni de piele foarte uscată, crăpată, care poate sângera.
– Dureri, senzaţie de arsură, mâncărime la nivelul plăcilor
– Unghii îngroşate, crăpate, în anumite cazuri
– Articulaţii umflate, dureroase, în anumite cazuri

Erupţia de psoriazis poate să apară pe porţiuni de piele mici sau pe porţiuni foarte mari, inclusiv în zone ale corpului vizibile. Psoriazisul este o boală cronică, ceea ce înseamnă că plăcile apar, rămân câteva săptămâni sau luni, se atenuează sau dispar, apoi revin.

Există mai multe forme de psoriazis şi în funcţie de acest lucru, plăcile pot să apară inclusiv în zona genitală, pe sâni, pe mucoase, pe scalp, etc.

Psoriazis – tratament

Dacă observi pe piele plăci de psoriazis asemănătoare cu cele din imagini, trebuie neapărat să consulţi medicul dermatolog pentru un tratament adecvat. În paralel, poți să faci şi unul naturist, dar tratamentele alopate au mari şanse de reuşită, cel puţin în atenuarea simptomelor, dacă nu în dispariţia lor completă. Din păcate, nu există încă un tratament care să vindece definitiv psoriazisul.

Medicul îţi poate recomanda să încerci unguente cu corticosteroizi, vitamina D, acid salicilic sau retinoizi. În paralel, se poate face fototerapie cu raze ultraviolete sau cu laser. În cazuri mai grave, poşi să primeşti şi medicamente, dar este indicat să încerci mai întâi tratamentele uşoare şi minim invazive. De reţinut că psoriazisul este o boală imprevizibilă, care se manifestă diferit de la persoana la persoană, iar efectele tratamentul sunt la fel de imprevizibile.

Psoriazis – care sunt cauzele

Psoriazis afectează ciclul de viaţă al celulelor, care se adună prea repede la suprafaţa pielii, formând acele plăci specifice. Cauzele nu se cunosc foarte precis, dar se crede că este vorba de o predispoziţie genetică combinată cu felul în care sistemul imunitar interacţionează cu mediul.

Boala psoriazis este declanşată şi agravată de anumiţi factori, iar dacă îi cunoşti poţi preveni reapariţia erupţiei: infecţiile precum amigdalita sau candidoza, răni la nivelul pilii, stres, frig, fumat, consum de alcool, anumite medicamente.

Psoriazis – poze

Multe persoane nu știu să recunoască plăcile de psoriazis și nici nu este de mirare, având în vedere că ele pot lua mai multe forme. Iată cum arată leziunile provocate de psoriazis:

psoriazis

Foto: Shutterstock
Sursa aici

Anunțuri publicitare

Lasă un răspuns