Produsele parfumate sintetic sunt toxice!

0
264

De fiecare dată când cumpărați produse ce au printre ingrediente și parfum, ar fi bine să țineți cont că acel prafum este de fapt un termen în spatele căruia se pot ascunde substanțe chimice nocive. ”Parfum” este camuflajul pentru aproximativ 3000 de ingrediente toxice precum derivații din benzen, aldehide, toluen și multe alte substanțe corelate cu defectele congenitale, cancerul, tulburările sistemului nervos central și reacțiile alergice. Acestea se găsesc și în loțiuni de corp, șampoane, detergenți de rufe și produse de curățat, pe care le folosim zilnic.

Din ce sunt obținute parfumurile sintetice?

Academia Națională de Științe a evidențiat faptul că aproximativ 95% dintre substanțele chimice utilizate pentru a obține parfumuri sintetice sunt derivate din petrol (țiței) și că acestea pot fi absorbite foarte ușor prin piele și ajung în sânge. Grupul de lucru pentru mediul înconjurător (EWG) și Campania pentru Produse Cosmetice Sigure din Statele Unite au analizat 17 produse de parfumerie și au descoperit că fiecare conține în medie 14 substanțe chimice care nu erau trecute pe etichetă (probabil erau ascunse sub termenul „parfum”).

Tot Campania pentru Produse Cosmetice Sigure a alcătuit o listă cu substanțe chimice cu potențial toxic ce se găsesc în compoziția parfumului din diferite produse cosmetice și de uz casnic, precum loțiuni de corp, șampoane, lumânări parfumate, șervețele, detergent de rufe, soluții de curățat pentru casă, cosmetice, odorizante de cameră (inclusiv cele electrice), deodorante, săpunuri, loțiuni de plajă, parfumuri, spray-uri și multe alte produse de îngrijire personală care miros frumos. Pe cine afectează aceste substanțe? Pe absolut toată lumea, însă cel mai mare impact îl au asupra bebelușilor, copiilor și femeilor însărcinate.

  1. Acetaldehida – afectează rinichii, sistemul nervos, respirator și are potențial carcinogen.
  2. Benzofenona – perturbator endocrin, corelat cu apariția tumorilor la nivelul ficatului.
  3. Hidroxianisol butilat (BHA) – perturbator endocrin, listat ca și carginocen în California.
  4. Hidroxitoluen butilat (BHT) – iritant pentru piele și ochi.
  5. Salicilat de benzil – alergen.
  6. Benzoat de benzil – poate irita zona genitală și scalpul.
  7. Butoxietanol – iritant pentru piele, ochi, nas și gât. Expunerea la această substanță poate cauza amețeli și stare de vomă, sânge în urină, iar pe termen lung, poate afecta rinichii, ficatul, sistemul limfatic, sistemul nervos, sistemul respirator și chiar celulele de sânge.
  8. Butilfenil metilpropional – cauzează mâncărimi și inflamații ale pielii. Poate declanșa o sensibilitate a pielii, iar iritațiile pot deveni din ce în ce mai grave cu fiecare expunere.
  9. Clorometanul (Clorură de metil) – are efecte acute și cronice asupra sistemului nervos, afectează ficatul, rinichii și pielea.
  10. Diclorometan – corelat cu declanșarea tumorilor la nivelul glandelor mamare.
  11. Dietilftalat (ftalat de etil) – iritant pentru ochi, piele și sistemul respirator, perturbator endocrin, corelat cu diverse afecțiuni ale sistemului nervos. Este de fapt un insecticid care se folosește în parfumerie ca dizolvant și agent fixator.
  12. Formaldehida – carcinogen interzis în cosmetice și produse de uz personal în Suedia și Japonia.
  13. Oxibenzona – cel mai comun ingredient activ din cremele de protecție solară care, odată ajuns pe piele, trece în sistemul circulator și se acumulează în sânge, rinichi și ficat.
  14. Propilparaben – poate cauza cancer la sân. În Danemarca este interzisă folosirea lui în produsele pentru copii mai mici de 3 ani.
  15. Resorcinol – produce modificări la nivelul ficatului, rinichilor și splinei, afectează sistemul cardiovascular și pe cel nervos. În Japonia este interzisă folosirea lui în produsele cosmetice.
  16. Stiren – toxic pentru ficat, globulele roșii și pentru sistemul nervos central atunci când este inhalat. Este considerat carcinogen și perturbator endocrin și este prezent în fumul de țigară și în gazele de eșapament.
  17. Mosc sintetic – se acumulează în laptele matern, în grăsimea corporală și în cordonul ombilical al nou-născutului.
  18. Dioxid de titan (E171) – afectează plămânii și sistemul respirator și este considerat posibil carcinogen.
  19. Dioxan – posibil carcinogen.

Vă întrebați de ce companiile producătoare de cosmetice și produse de uz personal sau casnic folosesc în continuare aceste substanțe chimice chiar dacă știu că pot face atât de mult rău? Din motive financiare! Este mult mai ușor și mai ieftin să se folosească substanțe chimice pentru a da lumânărilor sau șampoanelor mirosul dorit. Dar dacă miros bine, nu înseamnă neapărat că sunt și sănătoase pentru noi!

Cum ne afectează parfumul sintetic?

Dr. Anne Steinemann, cercetător chimic în industria parfumurilor, a realizat un studiu pentru a descoperi cum toate aceste substanțe din parfumurile sintetice ne afectează viața și sănătatea. Privind partea plină a paharului, în urma studiului, doamna doctor a descoperit că 50% dintre participanți ar prefera să nu existe parfumuri la birou, în instituțiile sanitare, în hoteluri sau avioane.

Pe de altă parte, expunerea la parfumuri sintetice ne afectează simțitor sănătatea: 34% dintre participanți au manifestat diverse simptome în urma expunerii la produse parfumate. Iată care au fost cele mai întâlnite: 18% – tulburări respiratorii; 16% – probleme cu mucoasa nazală; 15% – migrene; 10% – afecțiuni la nivelul pielii; 8% – crize de astm; 7% – tulburări neurologice; 5% – tulburări cognitive; 5% – tulburări gastrointestinale; 4% – afecțiuni cardiovasculare; 4% – dezechilibru al sistemului imunitar; 3% afecțiuni musculo-scheletice.

12% dintre participanții la studiu au raportat dureri de cap, dificultăți de respirație și alte probleme de sănătate în urma expunerii la mirosul hainelor proaspăt spălate întinse la uscat. 23% au raportat probleme de sănătate doar pentru că au stat în preajma unei persoane ce purta parfum. 17% dintre participanți au spus că nu pot sau le este foarte greu să folosească toaletele publice din cauza mirosului puternic al odorizantelor și 14% nu pot folosi săpunul din aceleași locuri tot din cauza parfumului.

Parfumul sintetic se clasează între primii cinci alergeni la nivel mondial, iar printre cele mai frecvente simptome pe care le provoacă se numără durerile de cap, migrenele, dificultățile de respirație, iritația sinusurilor și dermatita de contact.

Cu ce înlocuim produsele parfumate?

Vestea bună este că putem evita problemele de sănătate cauzate de produsele parfumate sintetic prin simpla alegere a unor produse naturale. Pentru a împrospăta aerul din casă este indicat să aerisim cât mai des și nu să acoperim mirosul de neaerist cu un odorizant de cameră. Dacă vrem totuși să parfumăm casa, este bine să folosim uleiuri esențiale (uleiul de eucalipt chiar ne ajută să respirăm mai ușor) sau ierburi și plante de interior ce pot purifica aerul. Ar fi bine să ne facem o listă cu substanțele dăunătoare pe care să o ținem în portofel astfel încât să o avem mereu la îndemână atunci când mergem la cumpărături și să știm ce produse să evităm. Să cumpărăm detergenți de rufe și de curățat fără parfum sau cu parfum natural și chiar hârtie igienică fără parfum!

Poate că nu realizăm acum cât de mult ne afectează toate produsele parfumate pe care le folosim, însă amenințările ce vin din partea lor sunt reale, iar copiii sunt cei care au cel mai mult de suferit, chiar și cei aflați în pântecele mamei, pentru că organismul lor este în plin proces de dezvoltare.

Surse:

draxe.com/dangers-synthetic-scents/




Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.