Premieră: Primul computer tomograf care depistează pe loc coronavirusul a ajuns la „Matei Balș”

0
23

Primul computer tomograf care depistează pe loc COVID-19 a ajuns în dotarea Institutului Național „Matei Balș”, iar altul va fi montat la Centrul Medical Caraiman din București. Investiția de aproape un milion de euro, a fost plătită de către Primăria sectorului 1, din Capitală.

Citește ediția de mai a revistei Unica. O găsești AICI. Un format nou, digital, accesibil gratuit din chioșcul online Ringier

Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Național „Matei Balș”, a declarat, joi, că noul computer tomograf este util pentru screening și reduce mult timpul în care se ia decizia terapeutică.

„Acest computer tomograf mobil ne este deosebit de util pentru screening. În momentul în care pacientul cu COVID sau cu afectare de SARS-COV-2 intră în institut, primul lucru pe care îl va face este să treacă pe lângă această unitate, i se va face investigația de rigoare, după care ajunge pe secție. Ce este important este că acest instrument ne dă o idee încă de la început încotro va merge pacientul din punct de vedere clinic, ceea ce scurtează mult timpii de așteptare din punctul de vedere al luării deciziei terapeutice. Avem specialiști foarte buni care se pricep la CT, de luni el va intra în utilizare continuă”, a spus prof. Adrian Streinu Cercel, potrivit stiritvr.ro.

Citeşte şi: Secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Pacienții cu coronavirus din România mor din alte cauze”

Tomograful are un soft care predictează leziunea pulmonară de tip COVID-19, la pacientul care este infectat cu SARS-COV-2.

„Aparatul îți dă o imagine. Se cheamă plămân mozaic. Acea imagine este una caracteristică. Dacă nu dă acea imagine, atunci prognosticul pacientului estenet mai bun. Dacă are acea imagine știm unde să îl ducem, pe o altă secție, în așa fel încât să îi acordăm încă de la încept sprijinul de care are nevoie ca să nu ajungă să aibă leziuni severe”, a mai spus prof. Streinu Cercel.

sursa foto – 123rf.com
Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.