Pericolele la care ne expunem copiii atunci când îi tratăm cu leacuri băbești

0
146

Pediatrii avertizează părinții asupra pericolelor la care își expun copiii atunci când îi tratează cu leacuri băbești și antibiotice în cazul virozelor.

An de an, în sezonul rece cazurile de gripă fac victime, mai ales printre copii. Părinții nu merg întotdeauna la medic și preferă să-i trateze pe cei mici folosind leacuri băbești sau chiar antibiotice. Medicii spun că aceste metode pot duce la complicații grave, cum ar fi insuficiența respiratorie, conform Libertatea.ro.

„În astfel de cazuri grave, am pățit de multe ori că părinții au refuzat internarea și atunci a trebuit să fim mai agresivi în atitudine, să le spunem mai direct ce se poate întâmpla, că e viața copilului în joc, iar ei de multe ori nu rămân din motive că nu le place în spital, că au treabă acasă etc. Te interesează mai mult sănătatea copilului, nu regimul hotelier!”, a declarat dr. Cătălina Ionescu, medic primar pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași.

În cazul răcelii sau a gripei nu sunt recomandate antibioticele, ba mai mult, faptul că sunt administrate atunci când nu este cazul duce la rezistența organismului în fața acestor medicamente: „Este o mentalitate că «dacă nu dai copilului antibiotic nu ești doctor bun» sau expresia des întâlnită – «copilului meu nu îi trece decât cu antibiotic». Degeaba îi spui că analizele arată viroză, că nu se impune și nu e nevoie de antibiotic, fac rost și încep să administreze oricum”, a explicat dr. Cătălina Ionescu.

Leacurile băbești pot agrava starea copiilor

De asemenea, cazurile în care cei mici au ajuns la spital în stare gravă din cauza tradiționalelor frecții cu oțet, alcool și ulei de trandafiri nu sunt puține, atrag atenția specialiștii. Aceste practici pot produce intoxicații, șocuri termice și arsuri.

De multe ori, pentru a le scădea febra, părinții apelează la leacuri băbești care pot agrava starea micuților. De exemplu, o compresă cu oțet, uleiuri reci sau orice fel de lichid cu alcool, atunci când copilul are febră mare, poate duce la șocuri termice. Oțetul inhalat sau aplicat pe piele poate produce intoxicații grave. De asemenea, șosetele înmuiate în alcool nediluat pot produce arsuri.

În cazul febrei de 38 – 38,5 de grade, medicii recomandă părinților să îi dezbrace pe micuți, nu să îi învelească bine, să îi hidrateze cu multe lichide și să le administreze medicamente antitermice. Dacă febra nu cedează în decurs de o oră, copiii trebuie duși la spital.

Sursă foto: shutterstock.com




Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.