(P) De ce o puncție endocrină poate schimba vieți?

0
17

Tiroida este una dintre glandele sistemului endocrin a cărei funcţionalitate influențează în mod direct activitatea metabolică a organismului, de asemenea afectează starea de sănătatea a fiecărei celule, practic, hormonii tiroidieni ghidează activitatea celulară la cel mai profund nivel.

Statisticile arată ca una din opt femei dezvoltă la un moment dat probleme ale glandei tiroide, una dintre problemele frecvent depistate este legată de o creștere anormală a celulelor tiroidiene, afecțiune cunoscută sub denumirea de noduli tiroidieni. Aceste tumefieri pot fi depistate în urma realizării investigațiilor imagistice de tip ecografie și elastografie tiroidiană. Odată depistaţi, nodulii trebuie investigați, indiferent de dimensiune şi aspect, pentru a se stabili schema de tratament. În peste 90% dintre situații nodulii depistați sunt benigni, însă sunt şi cazuri în care au forma malignă, iar în astfel de situații trebuie intervenit rapid. Starea nodulilor poate fi depistată printr-o investigaţie minim invazivă cunoscută sub denumirea de puncție-biopsie tiroidiană cu ac fin sub ghidaj ecografic.

Ce este puncţia tiroidiană?

Puncţia tiroidiană este o procedură minim invazivă, ce se realizează simplu şi rapid sub ghidaj ecografic. Scopul acestei intervenții este de a se preleva mostre din ţesutul nodului tiroidian, de a investiga şi, în final, a se stabili natura acestuia. În urma rezultatelor obţinute prin această investigație se stabilește şi schema de tratament a pacientului.

Puncţia tiroidiană cu ac fin este o procedură dezvoltată în spitalele de specialitate din Danemarca la sfârşitul anilor ‘70. Eficiența ridicată a investigației i-a crescut rapid popularitatea, fiind acum principala metodă pentru depistarea naturii nodulilor tiroidieni. Specialiştii endocrinologi recomandă realizarea investigaţiei în cazul nodurilor cu dimensiune mai mare sau egală de 10 mm, în funcție de scorul TI-RADS, precum și în cazul nodulilor mai mici de 10 mm atunci când aceștia prezintă suspiciune imagistică ridicată de malignitate.

Cum se realizează puncţia tiroidiană?

Investigaţia este una cu specificitate ridicată, se realizează în totalitate sub ghidaj ecografic. Înainte de a începe intervenţia pacientul este informat în legătură cu procedura ulterioară şi este invitat să semneze consimţământul pentru efectuarea acesteia. Operaţiunea se poate realiza în clinică sau în cabinetul specialistului, pacientul nefiind nevoit să fie internat pentru realizarea puncţiei.

Practic intervenția începe cu dezinfectarea locală a tegumentului din zona anterioară a gâtului. În general procedura se realizează fără anestezie locală, întrucât nu este una dureroasă. După realizarea acestui pas se trece la realizarea efectivă a intervenţiei ce presupune introducerea acului fin în ţesutul tiroidian. Întreaga intervenție se realizează sub ghidaj ecografic, deci precizia acesteia este ridicată. Celulele prelevate din nodulul tiroidian sunt depozitate pe lamele pregătite în prealabil, ce ulterior vor fi puse la microscop şi analizate.

Puncţia tiroidiană complicaţii

În cazul acestei intervenții complicaţiile sunt extrem de rare, pot consta în hemoragii mici la nivelul pielii, hematoame sau în cazuri reduse infecţii locale. Pentru că procedura este una ușoară pacientul își poate relua activitatea imediat după realizare.

În final trebuie precizat că puncţie tiroidiană cu ac fin realizată sub ghidaj ecografic este cea mai sigură intervenție de depistare a nodulilor maligni. Mulți pacienți cred, eronat, că investigațiile realizate cu computerul tomograf pot depista natura nodulilor.

Informaţii oferite de Dr. Cristina Cînpeanu, certificată în: puncție-biopsie tiroidiană ecoghidată, evacuare chist tiroidian/paratiroidian sub ghidaj ecografic, elastografie tiroidiană, ecografie endocrină, densitometrie osoasă, scintigrafie, RMN, CT endocrine, terapia infertilității, managementul obezității.

Pentru mai multe informații puteți vizita blogul endocrin disponibil pe https://endocris.ro

Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.