Misiune dificilă a salvamontiștilor gorjeni pentru salvarea unui bătrân rătăcit în Munți Parâng

0
86

Salvamontiștii gorjeni au reușit să salveze, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un turist în vârstă de 70 de ani care s-a aventurat în zona Munților Parâng și a fost surprins de vremea rea și de lăsarea întunericului, a pierdut poteca marcată și, epuizat de efort, a cerut sprijinul salvamontiștilor.

Salvatorii s-au aflat în legătura cu persoana epuizată și au încercat să-i mențină o stare psihica bună. Turistul a reușit sa se adăpostească lângă o stâncă și a încercat să se protejeze cât mai bine de ploaia și vântul care se manifesta în zonă și să reziste scăderii temperaturii din timpul nopții până la sosirea salvatorilor.

Misiune dificilă

La două ore după miezul nopții, salvamontiștii au reperat locul unde se afla persoana cu probleme, au ajuns la ea și, după un consult medical, au început pregătirea pentru cele 6-7 ore necesare deplasării la întoarcere. „Vremea a fost destul de urâtă pe timpul nopții, cu reprize de ploi, transformate în lapoviță, fulgere, vânt puternic, temperaturi scăzute, iar acum este ceață densă și aceleași temperaturi scăzute. Configurația terenului, deplasarea pe traseul de creastă, permanent la peste 2000 de metri, starea de epuizare a victimei, timpul necesar de derulare a acțiunii au făcut ca acțiunea să fie una foarte dificilă, dar experiența salvamontiștilor și comportamentul pozitiv al victimei au contribuit la depășirea tuturor acestor probleme“, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Salvamont România.

Duminică dimineață, la ora 9.35, salvamontiștii au ajuns la ambulanță, după care au transportat victima la baza Rânca unde s-a mai efectuat un nou control medical, după care turistul rătăcit în munți a plecat acasă cu familia sa.

Misiune de salvare de ziua de naștere

Unul dintre salvatori a acționat chiar de ziua sa de naștere. „După 11 ore și jumătate acțiunea de salvare s-a încheiat cu bine, salvamontiștii, Ion Negrea , Adrian Urbanek și Cosmin Stefurac și victima, Titu R., au ajuns în baza Salvamont Ranca. Felicitări victimei pentru atitudinea permanent pozitivă, felicitări salvatorilor pentru efortul depus.

Mai frumos decât sentimentul ca ai fost de folos și, poate, ai salvat viața unui om, credem că poate fi doar sentimentul că ai făcut asta în ziua în care îți aniversai ziua de naștere.

La Mulți Ani Cosmin Stefurac, salvator montan în cadrul Serviciului Salvamont al Consiliului Județean Gorj“, se mai arată în postarea de pe Facebook.

Articolul Misiune dificilă a salvamontiștilor gorjeni pentru salvarea unui bătrân rătăcit în Munți Parâng apare prima dată în Impact in Gorj.
Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns