Michael Levitt, laureat al premiului Nobel: „Coronavirusul încetinește”

0
29

Michael Levitt, un biofizician americano-britanic-israelian laureat al premiului Nobel pentru chimie, susține că noul #coronavirus se află într-o curbă descendentă.

Biofizicianul este cel care a observat încetinirea ritmului din China și acum spune că același lucru se întâmplă și în Israel, dar și în restul lumii.

Virusul este în criză și contrar previziunilor sumbre, răspândirea acestuia se va opri”, a declarat Michael Levitt într-un interviu acordat calcalistech.com, citat de Mediafax.

Bărbatul, deși nu este expert în viroze, s-a folosit de calcule statistice pentru a observa curba descendentă a infecțiilor cu #coronavirus în China.

Rata de infecție a virusului în provincia Hubei a crescut cu 30% în fiecare zi – aceasta este o statistică înfricoșătoare. Nu sunt un expert în gripă, dar pot analiza numerele și aceasta este o creștere exponențială. În acest ritm, întreaga lume ar fi trebuit să fie infectată în 90 de zile. Dar apoi, tendința s-a schimbat. O săptămână mai târziu același lucru s-a întâmplat și cu numărul de decese. Această schimbare dramatică a curbei a marcat punctul median și a permis predicția mai bună a momentului în care se va încheia pandemia. Pe baza acestui lucru am ajuns la concluzia că situația din China se va îmbunătăți în două săptămâni. Și într-adevăr, acum există foarte puține cazuri noi de infecție”, a explicat biofizicianul.

Atunci când discută despre boli, oamenii sunt speriați. Dar faptul că rata infecției încetinește înseamnă că sfârșitul pandemiei este aproape. Există mai multe motive pentru care susțin acest lucru. Carantina face diferența, dar există și alți factori, la locul de muncă de exemplu. Știm că în China era carantină aproape totală, oamenii au plecat de acasă doar pentru a face cumpărături și au evitat contactul cu ceilalți. În Wuhan, care a avut cel mai mare numnăr de cazuri de infecție în provincia Hubei, existau toate șansele ca toată populația să se fi infectat însă acest lucru s-a întâmplat doar pentru 3% dintre locuitori. Chiar și pe nava Diamond Princess rata infecției nu a fost mai mare de 20%, ceea ce înseamnă că multe persoane sunt imune în mod natural la virus”, a mai spus Levitt.

Explozia cazurilor din Italia este îngrijorătoare, da spun că numărul mare al celor infectați este consecința unui procent mai mare de persoane în vârstă decât în China, Franța sau Spania. Mai mult, italienii au o viață socială foarte bogată. Din aceste motive este important să șinem oamenii deoparte și să împiedicăm ca bolnavii să intre în contact cu persoanele sănătoase. China a făcut eforturi mari în acest sens și a reușit să obțină controlul complet asupra virusului. Aici, numărul de noi infecții va ajunge curând la zero, iar în Coreea de Sud se întrevede deja sfârșitul crizei. Ca și în cazul gripei, majoritatea celor care mor ca urmare a coronavirusului au peste 70 de ani”, a precizat Michael Levitt.

De asemenea, biofizicianul a explicat că noul #coronavirus este „o gripă mai puternică”, iar „omenirea va supraviețui”.

„Este cunoscut faptul că gripa ucide în mare parte persoanele în vârstă – aproximativ trei sferturi din rata de mortalitate o reprezintă persoanele de peste 65 de ani. De ani de zile, de exemplu, gripa face ravagii în SUA. În 2017 au murit de trei ori mai mulți oameni ca acum și totuși nu s-a intrat în panică. Acesta este mesajul meu: trebuie să vă gândiți la coronavirus ca la o gripă severă. Este de patru până la opt ori mai puternică decât o gripă comună și, cu toate acestea, majoritatea oamenilor vor rămâne sănătoși și omenirea va supraviețui”, a încheiat laureatul premiului Nobel.

Sursă foto: Profimedia




Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.