Medicii români încep să nu mai facă avorturi la cerere. O femeie a fost refuzată până când sarcina a evoluat și a trebuit să păstreze copilul

0
9

În spitalele din România, din ce în ce mai mulți medici refuză să facă întreruperi de sarcină la cerere. O femeie din București, care a încercat să facă avort la mai multe spitale și cabinete medicale, a fost refuzată în mod repetat. Între timp, sarcina a evoluat, a ajuns la 14 săptămâni, iar femeia a fost nevoită să păstreze copilul.

Am încercat, dar răspunsul medicilor respectivi a fost „eu nu fac avorturi, încearcă la altul”. La un moment dat am fost şi la Spitalul Universitar că era mai aproape de mine – a spus femeia, potrivit observatornews.ro.

În România, medicii au bază legală să facă întreruperi de sarcină, dar și să refuze această intervenție. Reporterii Observator au făcut un experiment pentru a vedea cum stă treaba cu privire la această situație și a mers la mai multe spitale din București. Maternitatea Polizu și Spitalul Filantropia i-au refuzat, trimițându-i la cabinet medicale private.

Citeşte şi: SUA și alte 30 de țări au semnat o declarație de interzicere a avortului

Nu. La cerere nu se fac. Nu mai facem de foarte mult timp, de cel puţin doi ani de zile nu mai face nimeni întrerupere de sarcină la cerere – a spus o asistentă de la Spitalul Filantropia, pentru sursa citată mai sus.

Aceeași situație este valabilă și pentru alte spitale din țară care au secții de ginecologie. În 2021, peste jumătate dintre unitățile sanitare de stat nu efectuau avorturi la cerere.

Militanții pentru drepturile omului susțin că acaste situații duc la întreruperile de sarcină clandestine, care le pun femeilor viața în pericol. Potrivit datelor, în ultimii doi ani, peste 200 de avorturi au fost făcute la domiciliu. Toate cazurile au suferit complicații și au ajuns la spital. Majoritatea avorturilor făcute acasă au fost în orașe precum București, Cluj și Timișoara.

Medicii pot refuza să facă avorturi din mai multe motive.

Este un serviciu contra-cost, nu este rambursabil de către Casa Naţională. Dacă îşi asumă spitalul, trebuie să aibă şi doctorii care să facă acest lucru. Un medic poate să aibă reţineri şi probleme de conşiinţă – a precizat președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu.

La stat, prețul unui avort la cerere variază între 100 și 1200 de lei, în timp ce la privat acesta poate ajunge și la 6.000 de lei.

Foto – 123rf.com

Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns