Medic: Profilul pacientului cu COVID-19 s-a schimbat. Formele ușoare ale bolii sunt din ce în ce mai rare

0
23

Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Paraschiva, din Iași, suține că profilul pacienților infectatți cu noul coronavirus s-a modificat.

Medicul a explicat că majoritatea persoanelor care ajung în unitatea spitalicească prezintă forme medii ale bolii, nu ușoare sau asimptomtice cum se întâmpla până acum.

Citeşte şi: Cât costă testul care îți arată dacă ești imun la noul coronavirus și unde îl poți face

„La Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Cuvioasa Paraschiva din Iaşi avem un număr mult mai mic de paturi libere de la o gardă la altă faţă de cum era în urmă cu două-trei săptămâni. Dacă atunci discutăm de 30 de locuri libere, acum avem doar zece. Aş dor să subliniez şi faptul că profilul pacientului este cumva modificat. Marea majoritate au forme medii. Foarte puţini au forme asimptomatice sau uşoare. Acest lucru înseamnă că majoritatea pacienţilor se prezintă de la început cu simptome. Acestea pot fi: febră, jena respiratorie, tuse, uneori scăderea poftei de mâncare. Ca urmare, fiecare dintre aceşti pacienţi trebuie foarte bine analizaţi, investigaţi şi să gândim o terapie pentru aceste simptome, pe lângă medicaţie care intră în protocolul stabilit de Ministerul Sănătăţii în ceea ce priveşte infecţia cu SARS COV-2”, a explicat dr. Dorobăț, potrivit bzi.ro.

Medicul a adăugat că mai ales în această perioadă, odată cu relaxarea măsurilor restrictive impuse de autorități, românii trebuie să fie extrem de precauți, să respecte distanțarea socială și regulile de igienă.

Citește ediția de mai a revistei Unica. O găsești AICI.

„Trebuie să fim extrem de atenţi la măsurile de prevenţie, până la apariţia unui vaccin. Sunt măsurile acelea recunoscute în întreaga lume şi care şi-au dovedit eficacitatea, în studii clinice, serios realizate, în ceea ce priveşte posibilitatea de limitare a riscului de răspândire a acestei infecţii. Aceste măsuri sunt: în primul rând păstrarea distanţei sociale, spălarea pe mâini cu apă şi săpun de câte ori este cazul şi de fiecare dată când intrăm în casă şi purtarea măştii, care este obligtorie în spaţiile închise. (…) Vă recomand să respectaţi aceste reguli care au fost şi impuse de către autorităţi”, a mai adăugat managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

sursa foto – 123rf.com
Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.