Medic: „Limita de termoscanare n-ar trebui să fie de 37°C. Temperatura corpului crește și din alte motive, în afara afecțiunilor virale”

0
83

Conform deciziilor autorittăilor, după data de 15 mai românilor li se va verifica temepratura înainte de a intra în anumite clădiri. Dar medicii sunt de părere că limita temperaturii stavbilită de ei, adică 37 de grade Celsius se poate modifica în diverse situații și nu anunță doar o posibilă infecție virală.

Dr. Cornelia Scărlătescu, specialist în medicină internă, a explicat într-o postare pe pagina sa de Facebook care sunt condițiile în care temperatura corporală crește, fără a reprezenta un semn al unei posibile infectări cu noul coronavirus.

Citește ediția de mai a revistei Unica. O găsești AICI. Un format nou, digital, accesibil gratuit din chioșcul online Ringier

„De la 15 mai se spune că se va interzice accesul în magazine, în mijloacele de transport și în instituţii dacă ai peste 37 de grade. Mai mult, ai putea avea neplăceri în sensul trimiterii la consult medical, pentru testare. Sper, însă, că limită de termoscanare să nu fie 37 de grade.

Asta pentru că vine vara şi oamenii se încălzesc, temperatură bazală este mai mare seara decât dimineaţă, poate ajunge la 37,1 – 37,2 grade Celsius şi toate femeile fertile aflate la ovulaţie au o temperatură bazală mai mare cu 0,4 – 0,5 grade faţă de zilele dinaintea ovulaţiei, deci în jur de 37,1 – 37,2 grade Celsius.

Mai mult chiar, temperatură bazală se poate menţine peste 37 de grade în următoarele săptămâni, până la începutul trimestrului al doilea de sarcină, dacă a avut loc concepţia şi nidarea produsului de concepţie în uter”, a explicat medicul în postarea sa.

Citeşte şi: Cercetători: Coronavirusul poate rămâne în aer mai mult de opt minute

Potrivit specialistului sunt multe alte circumstanțe în care temperatura corpului poate crește.

„Şi alte circumstanţe cresc temperatură bazală, cum ar fi: arsurile solare severe, insolaţia (cauzată de expunerea la temperaturi ridicate), efortul fizic intens, erupţia dentară, stresul, lipsa somnului (mai puțin de 3 ore) sau consumul de alcool cu o seară înainte. În plus, anumite tipuri de cancer, intoxicaţii, unele medicamente (antibioticele, antihipertensivele, anticonvulsivantele), unele boli autoimune şi inflamatorii (inclusiv artrită reumatoida şi boală Crohn) sau prezenţa unor cheaguri (trombi) pot creşte temperatură bazală, în afara afecţiunilor bacteriene, virale sau produse de alţi patogeni. Cred că o limită mult mai rezonabilă pentru scopurile de screening termic al populaţiei ar trebui să înceapă de la 37,4-37, 5, cel puţin pentru femei”, a adăugat dr. Cornelia Scărlătescu.

sursa foto – 123rf.com
Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.