Focar de TBC la bovine, în Bâlteni

0
42
bovine, vaci

Focar de TBC la bovine, depistat într-o gospodărie din comuna Bâlteni, în timp ce la Ciuperceni a fost descoperit un focar de anemie infecţioasă ecvină (la cabaline).

„Cele două focare au fost depistate în urma analizelor care se fac în fiecare an, pe recoltări de sânge la animale, sau inoculări. Focarul de TBC de la Bâlteni este de anul trecut şi sunt afectate acum un număr de 20 şi ceva de bovine. Au fost mai multe, dar se face retestare prin extracţie, din 6 în 6 luni, până când vor deveni fără semne de boală. Lichidarea unui astfel de focar e de durată. Acest TBC se poate transmite la om, se poate transmite de la om la animale, de la animal la animal. În ultimii 15-20 de ani, n-au prea fost focare de TBC. Au fost depistate leziuni atât la nivelul organelor, cât şi prin diagnostic de laborator. Carnea se poate consuma, însă cu anumite restricţii. Organele afectate se distrug prin incinerare, iar restul de carne se consumă prin preparare termică”, a declarat Florin Gorcea, directorul general al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj.

Carnea provenită de la animalele bolnave se poate consuma, însă cu anumite restricții. Organele afectate se distrug prin incendiere iar restul cărnii se poate consuma prin preparare termică.

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.