Florin Cârciumaru, interpelare către MINISTRUL ENERGIEI!

0
54

Investiția “Amenajarea Hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești”, demarată de compania de stat Hidroelectrica, reprezintă un proiect extrem de important pentru sistemul energetic românesc.

Potrivit unor specialiști, energia produsă de hidrocentralele construite pe Jiu ar fi permis alimentarea cu electricitate a peste o sută de mii de gospodării, cu un consum mediu lunar de 200 kWh/ lună, în condiţiile în care, persoane autorizate din sectorul energetic spun că România ar avea probleme în ceea ce privește asigurarea consumului de energie electrică, mai ales în perioadele de vârf de consum.
Construirea și punerea în funcțiune a hidrocentralei de la Dumitra (realizată în proporţie de 98%), și a hidrocentralei de la Bumbeşti (construită 90%) reprezintă un proiect foarte important nu neapărat pentru Hidroelectrica, ci pentru hidroenergetica românească.
Construcția celor două hidrocentrale mari, cu o putere instalată de 66 de megawați, a început în 2004, însă din cauza mai multor piedici, în ultimii ani, unele de mediu, acestea nu au mai fost finalizate pentru a deveni funcționale.
În final, organizațiile de mediu au blocat o investiție a statului român, care se ridică la aproape 200 de milioane de euro, bani ai țării. Este regretabil că, deși Hidroelectrica obținuse toate avizele necesare, inclusiv de mediu, schimbarea legislației a dus la blocarea în instanță a proiectului.
Cu respect, vă întreb domnule ministru Anton Anton, ce șanse mai sunt ca societatea Hidroelectrica, din subordinea Ministerului Energiei, să continue lucrările la hidrocentralele Dumitra și Bumbești?
Există posibilitatea obținerii de noi autorizații și avize de mediu pentru continuarea acestor investiții?
Ce măsuri au fost luate pentru protejarea și securizarea celor două hidrocentrale de pe Jiu, în vederea prevenirii degradării lucrărilor deja executate?
Domnule ministru Anton Anton, ministerul pe care îl conduceți monitorizează frecvent modul în care sunt conservate lucrările la aceste obiective de investiți, se arată în interpelare.
Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Site de vanzare

Se vinde conținutul si paginiile aferente (twiter si facebook)!
Dreptul de folosință pentru domeniul sgorj.ro ți se va transfera fără cost ca parte integrată din acest acord.

Lasă un răspuns