Film documentar despre lagărul de la Târgu Jiu, lansat la Timișoara

0
75

Filmul documentar „Polonia din România Mare“, care prezintă istoria lagărului de refugiați polonezi de la Târgu Jiu, cel mai mare din țară a fost lansat în urmă cu câteva zile la Timișoara. Filmul a fost realizat de către publicistul gorjean Dorin Brozbă.

„Proiectul acestui film a început în urmă cu doi ani de zile, mai precis în toamna anului 2017, pentru că am știut de la bun început că este o creație foarte grea de realizat și este un subiect sensibil. Iată că s-au scurs 80 de ani de atunci și la Târgu Jiu a existat cel mai mare lagăr de refugiați polonezi. Populația orașului era atunci de 10.000 de oameni, iar noi am găzduit în nici trei luni de zile peste 6.000 de refugiați polonezi civili și militari“, a spus Dorin Brozbă.

Lagărul a existat în partea de est a orașului Târgu Jiu, unde se află în prezent Ceasul solar polonez, care se află pe lista monumentelor istorice. Refugiații au trăit în 54 de barăci, care în prezent nu mai există.

„Nu am primit sprijinul necesar“

Dorin Brozbă a precizat că a lansat producția la Timișoara pentru că acolo a găsit sprijinul necesar: „L-am lansat la Timișoara pentru că, deși am contactat autoritățile locale, nu am primit sprijinul necesar. Atunci, l-am primit de la domnul primar al Timișoarei, domnul Robu. Sperăm să lansăm acest film și la Târgu Jiu, dacă nu în octombrie, în noiembrie“.
Sursa aici

Lasă un răspuns