Expoziție inedită de figurine cu chipuri de țărani la Muzeul Județean Gorj

0
75

Meștera Ana Lupu, profesor de desen tehnic la un liceu din Târgu Jiu, și-a prezentat, ieri, munca de câțiva ani în cadrul unei expoziții care a fost vernisată la Muzeul Județean de Istorie. Expoziția „Raftul cu țărani / Chipuri de pământ“ este o manifestare care se înscrie în anul omagial al satului românesc. Evenimentul a fost organizat de Filip Art Gallery de la Bălănești.

Zeci de figurine din lut, lucrate manual de ceramistul Ana Lupu, originară din Bălănești, sunt expuse la Muzeul Județean. Profesoara susține că a încercat, prin lucrările realizate, să transmită anumite stări: „Sunt mulțumită de puterea pe care i-am dat-o pământului de a vorbi. Atât figurinele, cât și aceste busturi, dau viață atât încăperii mele din casa părintească unde au fost așezate, dar și transmit diferite stări“.

Meștera folosește tehnica modelajului

Ana Lupu realizează diferite figurine din lutul găsit în comuna ei de baștină și chiar în municipiul Târgu Jiu. Meștera a reușit să realizeze și busturi de domnitori și artiști. Lucrările au dimensiuni mari, de aproximativ o jumătate de metru. Tehnica folosită este cea a modelajului. Nu folosește absolut niciun instrument, decât mâinile. „Se modelează înainte miezul, după care începe faza a doua în care se pune material pentru a se defini trăsăturile de bază, după care se începe să se lucreze la detalii. Ele stau acoperite, pentru că materialul trebuie să «tragă» ca să poată fi lucrat. În a doua săptămână se lucrează la detalii. Am învățat pe de rost trăsăturile fețelor pentru că le-am privit de sute de ori. Într-o lună de zile poate fi gata o lucrare de acest fel”, explică meștera.
Sursa aici

Lasă un răspuns