Dr. Simona Tivadar, despre consumul de soia în timpul postului

0
624

În stilul caracteristic, plin de umor, dr. Simona Tivadar, medic primar diabet și boli de nutriție, comentează în cartea sa obiceiul românilor de a consuma soia și produse din soia în timpul postului, obicei care este periculos pentru sănătate și care contravine ideii de post.

Alimentația în post: ”De ce, de ce Dumnezeule, vă îndopaţi cu soia?”

”Presupunând că nu aparţineţi rasei galbene – să nu aud comentarii deplasate, rasiste, de superioritate a „albilor“! – şi nici nu aveţi – Doamne fereşte! – insuficienţă renală, răspunsul va fi clar nu. Atunci de ce, de ce Dumnezeule, vă îndopaţi cu soia? Toată baba din Drumul Taberei şi toată corporatista subit pioasă, toată lelea din Bonţida şi tot politicianul veros ţin post devorând hectare de soia în cele mai ridicole forme comestibile: crenvurşti de soia, şniţele de soia, pate vegetal, ca să nu mai vorbesc de tofu şi aşa-zisul „lapte de soia“ (o mizerie de băutură care nu are nicio legătură cu laptele – conţinând apă, zahăr şi bobe de soia), de burgeri de soia, margarină, smântână sau îngheţată de soia”, scrie dr. Tivadar. în cartea sa ”Medicină, nutriţie şi bună dispoziţie”, citată de adevarul.ro.

Medicul face referire la postul alimentar pe care îl urmau bunicii noștri, la țară: ”Cu zece mâini şi-ar fi făcut bunica mea cruci văzând meniul de post complet lipsit de orice austeritate , dar mai ales de orice urmă de bun-simţ: ligheane de cartofi prăjiţi sau salate orientale înecate în ulei, tone de humus (fără să vă gândiţi că are pastă de susan, deci multe grăsimi). Salate de tofu, şniţele, pateuri şi foietaje făcute cu naiba ştie ce vaseline improprii până şi pentru uns ţâţânile uşilor, tot felul de mizerii de dulciuri pompos numite „vegetale, de post“ mustind de grăsimi şi, evident, hipercalorice.”

”La finalul postului sunteți mai grași și mai bolnavi”

În aceste condiții, spune doctorul, nu este de mirate că, la finalul postului, suntem mai grași și mai bolnavi. ”Curg la cabinet cazurile cu niveluri enorme de colesterol şi trigliceride, cu diabet dezechilibrat de atâta evlavie subită ce i-a lovit pe români.”

Consumul ridicat de soia este periculos și din punct de vedere hormonal. ”Ia, ţaţo, bunătăţi industriale, să vezi ce grasă şi frumoasă o să fii la sfârşitul postului! Plus că o să ai sutienul cu un număr mai mare, de la grăsimea acumulată şi de la fitoestrogenii din soia care îţi bombardează sânul (şi uterul). Şi dacă continui să-ţi îndopi şi bărbatul şi băiatul cu soia şi produse „dietetice“, apoi să nu te miri că vor face atrofie testiculară, ginecomastie – creşterea sânilor – şi o să le scadă testosteronul până ajung soprane în corul bisericii.“




Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.