Dr Mihai Craiu, despre Stafilococul Auriu. Ce este și cum se tratează

0
487

Dr Mihai Craiu a vorbit despre stafilococul auriu și a explicat ce este, cum și când trebuie tratat acesta.

Într-o postare pe pagina de Facebook „Spitalul Virtual pentru Copii”, dr Craiu a povestit că a mers la laboratorul de bacteorologie al Institutului de Ocrotire a Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” pentru a obține „o imagine al celui mai înspăimântător „bau-bau” care bântuie folclorul părinților din România.”.

Ce este stafilocolul auriu

Staphylococcus aureus „este un microb ce poate face parte din flora normală a pielii și uneori poate coloniza mucoasele, mai ales mucoasa nazală”, a explicat medicul.

Staphylococcus auris poate fi unul obișnuit, iar alte ori poatea avea și un premiu de excelență, numit „meticilinorezistență” – așa numitul MRSA”, a completat el.

Potrivit unui articol publicat de Centrul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice al Statelor Unite, „stafilocolul auriu se găsește în mediu precum și în flora umană, localizat pe pielea și pe membrana mucoasă a persoanelor sănătoase”.

Adică SA (n.r. Stafilocolul Auriu) poate coloniza un om/copil sănătos”, a explicat dr. Craiu.

Se estimează că jumătate dintre adulți sunt colonizați și aproximativ 15% din populație poartă cu încăpățânare (indiferent de atitudinile terapeutice utilizate) SA în nas”, a precizat medicul.

Ar trebui să ne oprim din reacții emoționale si din a solicita analize (exsudat nazal) sau tratamente cu antibiotice, in fața unui copil sănătos clinic”, a subliniat dr. Mihai Craiu

Teama de SA este unul din motivele pentru care se administrează inutil niște cantități enorme de antibiotic la copilul purtător sănătos. Cu impact ulterior asupra imunității prin alterarea microbiomului și prin selectarea de germeni multi-rezistenți de tip MRSA. Acești copii NU se tratează cu antibiotice atâta vreme cât sunt sănătoși!!”, a precizat el.

Totuși, potrivit medicului, „există foarte rare excepții, de copii care au nevoie de sfatul medicului (cei cu afectarea gravă a imunitații, prin boală sau tratament, cei cu fractură de bază de craniu, copiii cu implant cohlear, etc) si ulterior de antibiotic”.

Evident că există și adulți cu boli similare, care au nevoie de tratament. Aș adăuga aici precauția specială destinată cadrelor medicale ce lucrează cu nou-născuți si cu prematuri. Pentru a nu repeta povești triste cu MRSA trebuie reevaluată periodic starea de portaj, la personalul medical, conform protocoalelor”, a mai spus dr. Mihai Craiu.

GÂNDIȚI-VĂ CUM AR FI SĂ PRIMEASCĂ ACUM jumătate din populația României antibiotice doar pentru că poartă pe piele sau în nas SA?!?”, a concluzionat doctorul.

Sursă foto: 123rf.com




Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.