Dr. Adina Alberts: Pericolul purtării măștilor împotriva COVID-19 pentru un timp îndelungat

0
32

Toți ce care nu respectă această măsuri vor fi sancționați conform legislației în vigoare. Deși purtarea măștii ne protejează împotriva noului coronavirus când suntem în spații aglomerate, există, conform specialiștilor, anumite categorii de persoane care nu pot purta un astfel de echipament de protecțe.

Dr. Adina Alberts, medic primar în chirurgie plastică, a explicat, într-o postare pe pagina sa de Facebook de ce nu toată lumea ar trebui să fie obligată să poarte o mască și care sunt pericolele purtării frecvente a măștilor chirurgicale.

„Obligativitatea purtării unei măști în spațiul public închis, la serviciu sau în școală, nu poate fi impusă tuturor.

Iată de ce:

  • O cercetare care datează din aprilie 2008 arată că „saturația de oxigen din sângele arterial a celor 53 de chirurgi voluntari în acest studiu a scăzut considerabil în urma purtării măștii de protecție (…) a scăzut încă din prima oră, în cazul persoanelor cu vârsta de peste 35 de ani.”
  • Cei care suferă de boli precum BPOC, emfizem pulmonar, boli cardiace, astm, își pot agrava starea de sănătate prin faptul că „fac un efort major de a-și umple plămânii cu oxigen”, se arată într-un comentariu al medicului Kimber Stout, doctor în științe medicale. Persoanele care poartă mască timp îndelungat pot suferi un anumit grad de toxicitate în organism prin respirarea propriul dioxid de carbon. „Dacă masca de protecție obstrucționează felul în care persoana respiră, se poate ajunge la situația în care există mai mult CO2 în plâmâni decât oxigen”, a mai spus dr. Stout.

Citeşte şi: Cum se sterilizează masca de protecție în cuptorul cu microunde

  • O să vă întrebați, probabil, „Atunci chirurgii cum pot să opereze 12 ore cu mască la gură fără să li se facă rău?”. Evident, această desaturare îi afectează – „scăzându-le SpO2 chiar și cu 20%”, conform unui studiu realizat de cercetătorii de mai multe universități de medicină din Turcia. După un timp intervine un mecanism compensator. Este ca un antrenament care necesita luni de zile de efort de adaptare din partea organismului.
  • În plus, dovadă că masca chirurgicală nu este un dispozitiv inofensiv, o reprezintă faptul că s-a creat un aparat portabil, un concentrator de oxigen, destinat cadrelor medicale sau celor care poartă timp îndelungat masca pe față. Cercetătorii de la Universitatea Stanford au creat un concentrator de oxigen care se poate atașa la măștile de tip N95.

Citeşte şi: Marcel Vela: „Sunați la 112 dacă persoana de lângă voi nu poartă mască și strănută”

Vă asigur că sunt un mare susținător al prevenției, iar purtarea măștii este foarte utilă în acest sens. Dar fără impunerea obligativității”, a explicat dr. Alberts în postarea sa.

sursa foto – 123rf.com




Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.