Cod portocaliu de vânt puternic în jumătate dintre județe. Zonele în care vântul va atinge 130 km/h

0
8

Administrația Națională de Meteorologie a emis miercuri dimineață o avertizare cod portocaliu de vânt puternic în județele montane, dar și două coduri galbene de ploi și intensificări ale vântului.

Cod galben de intensificări ale vântului, ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică: 13 octombrie, ora 10:00 – 13 octombrie, ora 21:00.

În intervalul menționat, vântul va sufla tare la munte, cu rafale de peste 90…100 km/h, cu precădere în zona înaltă a Carpaților Meridionali și Orientali. Temporar vor fi intensificări și în restul țării, cu viteze în general între 55…65 km/h, iar local în Transilvania, Muntenia, Dobrogea și Moldova de peste 70…85 km/h.

În cea mai mare parte a țării temporar va ploua. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în regiunile sudice, estice și centrale vor fi însoțite de descărcări electrice și izolat de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

ANM precizează că vremea se va răci accentuat în vest, sud-vest și local în centru, unde va deveni deosebit de rece pentru această dată, iar în zona montană înaltă, trecător, se vor semnala precipitații mixte.

Cod portocaliu de intensificări puternice ale vântului

Interval de valabilitate: 13 octombrie, ora 12:00 – 13 octombrie, ora 21:00.

În intervalul menționat, în zona înaltă a Carpaților Meridionali și Orientali, îndeosebi la altitudini de peste 1700 m, vântul va sufla tare, cu viteze la rafală de peste 120…130 km/h.

Cod galben de vânt: 13 octombrie, ora 21:00 – 14 octombrie, ora 18:00.

În intervalul menționat, în zona Munților Apuseni și în Carpații Orientali vântul va sufla tare, cu viteze ce vor depăși 90…100 km/h. În Maramureș, cea mai mare parte a Crișanei și în nord-vestul Transilvaniei, temporar vor fi intensificări, cu rafale în general de 55…65 km.

În cursul nopții de marți spre miercuri și pe parcursul zilei de miercuri, pe crestele Munților Apuseni și ale Carpaților Orientali se vor mai semnala precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Vremea în București până miercuri, 14 octombrie

Astăzi, în Capitală, vremea se va răci și va deveni vântoasă. Cerul va fi mai mult noros și mai ales din orele amiezii vor fi averse și posibil descărcări electrice. Cantitățile de apă vor fi cuprinse în general între 10 și 15 l/mp. Vântul va avea intensificări, iar la rafală se vor atinge viteze în general de 60…65 km/h. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 21 de grade.

Din această seară, după ora 21:00, până miercuri la ora 9:00, cerul va fi variabil, iar vântul va slăbi treptat în intensitate și va deveni moderat (viteze la rafală de până 35…40 km/h). Temperatura minimă, în scădere semnificativă față de noaptea anterioară, va fi de 7…9 grade.

Miercuri, pe parcursul zilei, vremea va fi răcoroasă, în special dimineața. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat. Temperatura maximă va fi de 17…18 grade.

Administraţia Naţională de Meteorologie precizează că va actualiza prezentele informații meteorologice, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.

sursa: digi24.ro

Original Article

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns